Într-un comunicat transmis joi – 9 decembrie, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) subliniază că primește în continuare cereri de finanțare pentru proiecte de investiții în exploatații agricole, prin submăsura 4.1 din PNDR.

Până pe data de 24 decembrie 2021 are loc etapa a doua a sesiunii de depunere a proiectelor, prin care se pot depune proiectele care au un punctaj egal sau mai mare de 50/60 de puncte. Pragurile de calitate lunare pentru fiecare componentă sunt detaliate în Anunțul de primire a proiectelor pentru submăsura 4.1, disponibil pe pagina de internet a AFIR.

Până pe 25 ianuarie 2022, suma totală disponibilă pentru investiții în exploatații agricole vegetale și zootehnice este de 589 de milioane de euro, aici se încadrează:

  • investiții în condiționarea, procesarea și marketingul în ferma vegetală – exceptând legumicultura și cartofii – 11 milioane de euro;
  • fermă zootehnică – 81 milioane euro;
  • investiții pentru producție de legume și cartofi –  53 de milioane de euro;
  • investiții în zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) în zona montană – 30 de milioane de euro;
  • investiții în zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) la nivel național –  326 de milioane de euro;
  • pentru investiții privind înființări, extinderi și modernizări în sectorul de legume, inclusiv în spații protejate, și cartofi (producție primară, condiționare și marketing) – 86 de milioane de euro; 

Categoriile de beneficiari care pot primi fonduri nerambursabile sunt detaliate în Ghidul Solicitantului, disponibil pe pagina de internet a AFIR. „Beneficiari eligibili sunt fermierii definiți ca persoane fizice sau juridice sau un grup de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic pe care un astfel de grup și membrii săi îl dețin în temeiul legislației naționale, ale căror exploatații se situează pe teritoriul României și care desfășoară o activitate agricolă.” 

Cuantumul sprijinului acordat pornește de la 30% și poate ajunge la maximum 90% din valoarea eligibilă, în funcție de dimensiunea economică a exploatației, de tipul de beneficiar și de investițiile ce urmează a se realiza prin proiect.

Investițiile pentru care se poate aplica majorarea cu câte 20% a ratei sprijinului sunt cele realizate de tinerii fermieri, cele legate de Agro-Mediu și de Agricultura Ecologică, investițiile în zone care se confruntă cu constrângeri naturale și cu alte constrângeri specifice, sau, pentru investițiile colective.

Componenta de achiziții de utilaje agricole de către tinerii fermieri a fost închisă pe 7 decembrie 2021 ca urmare a solicitărilor depuse on-line de către 498 de tineri prin care a fost depășită suma totală alocată pentru această componentă (fonduri solicitate de 112,6 milioane euro, față de o alocare de 75 milioane euro).

Componenta de achiziții simple de utilaje agricole și pentru irigații, drenaj sau desecare la nivelul fermei, depunerea s-a închis pe data de 30 noiembrie 2021, ca urmare a depășirii de aproape trei ori a alocării de 125 de milioane de euro – au fost solicitate 335 de milioane de euro de către 846 de fermieri.

Așadar, nu mai e loc de așteptat.

Dacă dorești mai multe informații despre fondurile europene și nu numai, trimite-ne un e-mail la contact@mhd-consulting.ro, sau sună-ne la +40 731 333833, pentru că mai avem câțiva ași în mânecă.

 

Spor în toate,

Echipa MHD.

Înscrie-te la Newsletter

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile și activitățile noastre!

Promitem că nu îți vom face spam.

You have Successfully Subscribed!

Dă un share!

Distribuie articolul prietenilor tăi. Informația ar putea fi utilă și altcuiva!

Acest website foloseste atât cookie-uri proprii, cât şi de la terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Continuarea navigării acestui website presupune acceptarea automată a acestor termeni!
Am înțeles.