Rubrica preferată a antreprenorilor revine pe sfârșit de ianuarie cu vești dintre cele mai bune. Ne face o mare plăcere să vă aducem o prezentare amplă de început de an, a liniilor de finanțare care se pregătesc de lansare. 
Începutul de an vine cu o serie de programe de finanțare mult așteptate, printre care Măsura 4.1.1, care este reluarea deja celebrei “M3 – Granturi pentru Investiții” și chiar noul Start Up Nation.

1. Măsura 4.1.1 este gata de lansare la începutul lunii Martie.

Vineri, 28 ianuarie 2022, MInisterul Investițiilor și Proiectelor Europene a comunicat faptul că a încheiat consultarea publică privind schema de ajutor de stat și a trimis documentația spre avizare și aprobare Consiliului Concurenței și în paralel, Comisiei Europene. Conform reglementărilor, Comisia Europeană are la dispoziție 30 de zile pentru a analiza schema și a răspunde Ministerului. Echipa ministerului estimează că va reuși să publice ghidul final în prima jumătate a lunii februarie. După cum arată situația momentan, platforma va fi deschisă timp de 5 zile calendaristice, pentru depunerea proiectelor.

2. Plățile pentru Măsura 1 și 2. Start-Up Nation 2022.

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului a oferit o serie de informații cu privire la termenele de finalizare ale măsurilor 1 și 2, dar și despre eventualitatea lansării unui nou program Start-Up Nation.
Referitor la Măsura 2, plățile pentru ultimii aproape 3000 de solicitanți sunt în așteptare din motivul că lipsesc fondurile din buget. Cu toate acestea, ținta ministerului este ca în cursul lunii februarie să se încheie ultima plată pentru Măsura 2 -în cel mai rău caz- în cursul lunii martie.
Referitor la sesiunea a doua a Măsurii 1, ministrul a comunicat faptul că se vor analiza și plăti contracte pe calupuri de 5000 de solicitanți.
Pentru schema HoReCa, termenul de finalizare a plăților este prevăzut a fi undeva la jumătatea lunii februarie.
În ceea ce privește programul Start-Up Nation, plățile pentru cel început în anul 2018 au fost încheiate, iar referitor la sesiunea a treia a programului, ministerul speră ca în aprilie-mai să poată începe depunerile proiectelor.

3. Fondurile primite de România în perioada 2007 - 2021

La finalul lunii trecute, s-a încheiat exercițiul financiar 2014-2021. O analiză a sumelor încasate și plătite drept contribuție, ne arată că în primele două exerciții financiare, 2007-2021, România a încasat fonduri de la bugetul UE în valoare de 68,75 miliarde de euro, iar în toată această perioadă, a contribuit la bugetul UE cu suma de 24 de miliarde de euro.

4. Aproape 5 miliarde de euro solicitate Comisiei Europene până la sfârșitul lui 2021

În cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, a comunicat faptul că până la sfârșitul lui 2021, România a solicitat UE aproximativ 5 miliarde de euro pentru proiectele din acest program, iar în prezent, la ședința din 25.01.2022, Comitetul de Monitorizare al programului a luat decizia de suplimentare a alocării bugetare cu 216 milioane de euro, fonduri din REACT EU și de a desemna un nou membru cu drept de vot în cadrul Comitetului Sectorial de Transport, este vorba de Asociația Civică Moldova vrea Autostradă.

5. Ghidul pentru apelul 3 de proiecte în domeniul specializării inteligente, regiunea Sud Muntenia

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Asistență Tehnică din cadrul MIPE a publicat săptămâna trecută ghidul simplificat al solicitantului pentru proiectele în domeniul specializării inteligente din regiunea Sud-Muntenia. Proiectele se pot depune în perioada 07 – 18 februarie 2022, cu alocarea de aproximativ 515 milioane de lei.
Beneficiarii schemei de minimis sunt:
UAT-uri în parteneriat cu Universități, institute de cercetare, ONG-uri sau alte entități publice sau private de cercetare-dezvoltare-inovare;
Universități, institute de cercetare, ONG-uri și orice alte entități publice sau private de cercetare-dezvoltare-inovare -în accesare individuală sau parteneriate între acestea;

6. MIPE - îngrijorări la Comisia Europeană privind renegocierea PNRR

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a precizat într-o conferință, faptul că există îngrijorări în cadrul membrilor Comisiei Europene în ceea ce privește solicitările României de renegociere. Ministrul a menționat și faptul că până în 2023, se poate discuta -de principiu “orice”- legat de PNRR, dar nu se poate pleca de la zero, printr-o renegociere.

 

Așadar, ce mai aștepți? 

Dacă dorești mai multe informații despre fondurile europene sau orice altă formă de finanțare pentru proiectul sau afacerea ta, trimite-ne un e-mail la contact@mhd-consulting.ro, sau sună-ne la +40 731 333833, pentru că mai avem câțiva ași în mânecă.

 

Spor în toate,

Echipa MHD.

 

Înscrie-te la Newsletter

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile și activitățile noastre!

Promitem că nu îți vom face spam.

You have Successfully Subscribed!

Dă un share!

Distribuie articolul prietenilor tăi. Informația ar putea fi utilă și altcuiva!

Acest website foloseste atât cookie-uri proprii, cât şi de la terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Continuarea navigării acestui website presupune acceptarea automată a acestor termeni!
Am înțeles.