Singurătatea este mult mai profundă de sărbători, acest sentiment este învăluit de durere, tristețe, nesiguranța, furie fata de cei din jur sau de propria persoana, contradicții  “nimeni nu mă iubește” sau “nimeni nu mă vrea în jurul lui” sau iluzii “dacă ea/el ar fi fost aici, aș fi fost mai bine”, acestea sunt legate de propria persoana sau de oamenii din jur. Sentimentul este ușor transformat într-o provocare sau o povară, lipsa de siguranța nu întârzie să apară alături de ideea ca nu ești de folos nimănui.

Pentru a trece peste aceste stări, persoanele în cauză ar trebui sa se descarce, sa aducă toate gândurile negative la suprafață, totuși cei mai mulți nu fac acest lucru și ajung sa aleagă izolarea. Aleg astfel o varianta confortabila de a evita întrebări: “Dar tu de ce nu te bucuri?”, “Dar cu tine ce e?”, sfaturile superficiale de încurajare de tipul „toate trec”, „se putea și mai rău”, „de Crăciun trebuie să ne bucurăm și să lăsăm de-o parte necazurile”.  Luminițele, decorurile strălucitoare, culorile și foșnetul hârtiei de împachetat cadouri evidențiază mai mult durerea, singurătatea, neputința – sunt ca o oglindă care înfățișează cum ar trebui să fie, să simtă, să facă acea persoana. Iar de sărbători ajung așadar să se uite la TV cât este ziua de lungă, sau dorm și nu mănâncă, ori beau și fumează mai mult, merg la magazine și cumpără mult alcool.

 

Cum Poți Gestiona Singurătatea de Sărbători

 

  • Acceptă-ţi emoțiile și împărtășește-le celorlalți.
    Analizează modul în care te simţi, recunoaște-ţi emoțiile, încearcă să cauți gândurile care stau în spatele lor. Fie că reușești să le înțelegi sau nu, fii deschis cu cei din jurul tău și spune-le ce simți sau tocmai faptul că nu știi exact cum te simţi. Momentul în care ne arătăm vulnerabilitatea în faţa celorlalți începe procesul de conectare profundă cu aceștia;

     

  • Fă pe cineva fericit.
    Dăruirea și actele de caritate ne dau sens în viață, ne ajută să ne construim o imagine mai bună despre noi înșine și ne fac mai fericiți;

     

  • Ajustează-ţi așteptările de la cei din jur sau de la situațiile pe care le trăiești.
    Chiar dacă tu consideri că familia ta e un mediu nepotrivit în care să îţi petreci sărbătorile, accept-o ca atare și încearcă să te bucuri de acele lucruri care totuși funcționează. Un brad de Crăciun cu crengi rupte poate fi o sursă de bucurie dacă a fost împodobit de copiii tăi creativi și curajoși. Încearcă să vezi emoțiile lor în gesturile pe care le fac;

     

  • Încearcă să intri în spiritul sărbătorilor în felul tău.
    Când ești implicat în activități care îţi produc plăcere, creierul tău va fi mai puțin focusat asupra gândurilor negative. Așadar,  pregătește o rețetă nouă de sărbători, decorează-ţi casa, citește sau vizionează un film nou.

Este important faptul că în această perioadă coaching-ul ajută foarte mult să te cunoști pe tine și să treci peste stările acestea de singurătate și depresie.  Multe persoane au impresia că doar ei au sărbătorile îngrozitoare, că ceilalți din jurul lor sunt fericiți și au sentimentul că nu aparțin nimănui. De aceea trebuie să reamintim că nu suntem de fapt singuri, suntem doar la un pas depărtare de ceilalți.

Dacă dorești mai multe informații despre sesiuni de coaching, trimite-ne un e-mail la contact@mhd-consulting.ro, sau sună-ne la +40 731 333833, pentru că mai avem câțiva ași în mânecă.

𝗦𝗽𝗼𝗿 𝗶̂𝗻 𝘁𝗼𝗮𝘁𝗲,
𝗘𝗰𝗵𝗶𝗽𝗮 𝗠𝗛𝗗.

Înscrie-te la Newsletter

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile și activitățile noastre!

Promitem că nu îți vom face spam.

You have Successfully Subscribed!

Dă un share!

Distribuie articolul prietenilor tăi. Informația ar putea fi utilă și altcuiva!

Acest website foloseste atât cookie-uri proprii, cât şi de la terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Continuarea navigării acestui website presupune acceptarea automată a acestor termeni!
Am înțeles.