În acest articol vom încerca să abordăm noțiunea de management al afacerii la nivel de artă în primă fază, iar mai apoi la nivel de știință. Scopul acestei abordări este acela de a scoate în evidență câteva: calități, aptitudini și însușiri pe care un bun manager trebuie să le dețină sau însușească și pe care trebuie să le dezvolte continuu astfel încât afacerea sa să prospere.
Arta – este definită ca fiind “iscusința minții” care se bazează pe: pricepere, măiestrie, îndemânare, voință, perseverență, talent, îndeletnicire ș.a., toate acestea folosite cu scopul de a da valoarea unei activități anume, în cazul de față, de a da valoarea activității de management al afacerii.
Știința – este definită ca fiind ansamblul cunoștințelor dobândite prin descoperirea legilor obiective ale fenomenelor și explicațiile acestora, aceasta reprezintă un proces de pregătire intelectuală și de învățare.
Managementul afacerii ca și artă îmbină o serie de abilități umane pe care întreprinzătorul trebuie să le dețină și pe care trebuie să le dezvolte, astfel încât obiectivele afacerii să poate fi îndeplinite cu succes.
Având în vedere faptul că întreprinzătorii diferă unii de alții prin diversitatea caracterului uman, diversitate ce are la bază: educația, condiția socială, naționalitatea, genul, religia, cultura ș.a., din aceste considerente performanțele manageriale ale oamenilor sunt diferite.
Pe baza acestor delimitări existente între oameni și a performanțelor manageriale atinse, se poate trasa un profil al managerului care se folosește de “iscusința minții” în activitățile de management al afacerii pentru a avea rezultate semnificative în această activitate, acesta bazându-se mai mult pe abilități umane.
Managementul afacerii ca și știința reprezintă o serie de activități consistente de învățare cu scop de a conduce și coordona acțiuni și activități de grup și/sau individuale, de a mobiliza și aloca resursele de care dispune, în vederea obținerii obiectivelor propuse. Cu alte cuvinte, reprezintă știința conducerii oamenilor spre îndeplinirea obiectivelor propuse.
Totodată este procesul de stabilire a unor funcții de bază, specifice în dirijarea și utilizarea resurselor umane, materiale, financiare și informaționale ale afacerii, funcții ce se regăsesc în strategia de marketing a afacerii, document elaborat pe baza cunoștințelor dobândite prin studiu.
Și în cazul managementului de afaceri, ce are la bază știința, se poate trasa un profil al managerului care se folosește de informații și se educă continuu dobandind experiența profesională, toate acestea cu scopul de a ajunge la îndeplinirea obiectivelor propuse.
Performanțele activității de management al afacerii sunt determinate de abilitățile și caracteristicile umane (management prin artă) și profesionale (management prin știință) ale managerului, astfel că pe baza acestora rezultă un profil al managerului definit de unele trăsături pe care acesta trebuie să le aibă sau să și le însușească.
Nu există un tipar complet, consolidat sau un ideal formalizat al caracteristicilor pe care un manager trebuie să le aibă. Cu toate acestea, în practica managerială a afacerilor există câteva caracteristici dominante, relevante pentru operaționalizarea cu succes a activităților productiv-economice. Cele mai importante caracteristici ale întreprinzătorilor sunt provenite atât din latura artistică a omului cât și din nivelul de cunoștințe pe care acesta le-a dobândit și pe care știe să le pună în practică. Cu toate acestea pentru ca afacerea să ajungă la performanțe economice bune, trebuie ca selecția managerului să se facă pe baza unor calități minime de bază.
Concluzie:
În urma celor expuse mai sus, se generează câteva întrebări cu privire la profilul managementului prin artă și al managementului prin știință, cum ar fi:
- Care sunt abilitatile umane ale managerului?
- Care sunt caracteristicile umane ale managerului?
- Care sunt caracteristicile profesionale ale managerului?
Așteptăm răspunsurile voastre pe adresa de e-mail: contact@mhdconsulting.ro
Să aveți încredere în voi!
Contact
Telefon
0731 333 833 - Ilina Sîrbu, coaching
0744 378 549 - Nicolae Căluțiu, consultanță fonduri
Adresă
Strada Iacob Bologa, nr. 1, Sibiu, România
Recent Comments