In articolul de azi mi-am propus sa lamuresc o problema destul de des intalnita in mediul de afaceri si anume faptul ca numai la noi exista o “utopie”, in sensul ca o societate comerciala fara salariati/angajati poate sa existe, sa functioneze in conditii de piata si sa inregistreze profit sau pierdere.

Aceasta problema apare din cauza modului de raportare la legislatia in vigoare, al persoanei care intocmeste bilantul. Modul de raportare al numarului de salariati trebuie sa se faca strict din punct de vedere legal.

Definitia numarului mediu de salariati este data de Institutul National de Statisitca “Numarul mediu de salariati cuprinde persoanele angajate cu contract de munca/raport d serviciu pe durata determinata sau nedeterminata (inclusiv lucratorii sezonieri, managerul sau administratorul), al caror contract de munca/raport de serviciu nu a fost suspendat in anul de referinta”, calculul numarului mediu de salariati se face in baza OMFP nr. 1.802/2014 care cuprinde prevederile de intocmire a situatilor contabile consolidate.

Legea care sta la baza intocmirii bilantului contabil este legea nr. 227/2015 privind codul fiscal, actualizata prin OUG 13 din 24 Februarie 2021. In cadrul cap III Venituri din salarii si asimilate salariilor, gasim informatii legate de beneficiarii si avantajele acordate acestora, “..sumele din profitul net cuvenite administratorilor societatiilor, potrivit legii sau actului constitutiv, dupa caz, precum si participarea la profitul unitatii pentru managerii cu contract de management potrivit legii”, cat si “.. orice alte sume sau avantaje in bani ori in natura”.

In plus fata codul fiscal mentionat, in legea nr. 346 din 2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, la art 5 sunt explicatii clare cu privire la calculul numarului mediu de salariati/angajati “In efectivele zilnice de salariati avute in vedere la calcuarea numarulu mediu anual de salariati se includ salariatii angajati pe durata nedeterminata, salariatii temporari care lucreaza in baza unui contract de punere la dispozitie incheiat intre intreprindere si un agent de munca temporara, pe durata acestui contract, proprietarii-directorii, partenerii care desfasoara o activitate permanenta in intreprindere si beneficiaza de avantaje financiare oferite de intreprindere.”

Pe langa toate aceste exista si o norma europeana 2003/361/CE, fara forta juridica si fara alte obligatii decat cele legale ale fiecarui stat in parte, norma care defineste numarul de angajati in care sunt inclusi “proprietarii – administratorii, partenerii care desfasoara o activitate regulata in cadrul intreprinderii si care beneficiaza de avantaje financiare din partea intreprinderii

Deci, iata ca nicio societate comerciala nu poate sa functioneze fara salariat, persoana ce desfrasoara activitate in baza unui contract de munca, sau angajat, persoana care desfasoara activitate in baza unui angajament.

Consideram de folos acest articol tutror celor care vor sa beneficieze de finantari nerambursabile si care nu indeplinesc criteriul de eligibilitate prinvind numarul minim de angajati, pentru ca raportatarea in bilant al numarului de salariati nu s-a efectuat corect, nu s-a asimilat asociatul/administratorul care beneficiaza de avantaje financiare/materiale din partea societatii.

 

Sa aveti incredere in voi!

Copyright © MHD Consulting

Înscrie-te la Newsletter

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile și activitățile noastre!

Promitem că nu îți vom face spam.

You have Successfully Subscribed!

Dă un share!

Distribuie articolul prietenilor tăi. Informația ar putea fi utilă și altcuiva!

Acest website foloseste atât cookie-uri proprii, cât şi de la terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Continuarea navigării acestui website presupune acceptarea automată a acestor termeni!
Am înțeles.