După o scurtă perioadă de pauză, vă aducem din nou rubrica preferată a antreprenorilor, “Finanțări În Cantonament”, unde vă prezentăm cele mai noi și recente informații legate de liniile de finanțări nerambursabile care se află în pregătire.

În perioada următoare, se anunță o serie de programe de finanțare mult așteptate de antreprenori și de tinerii antreprenori, printre care Programul Microindustrializare, sau Programul Comerț și Servicii 2022.

Acțiunea 4.1.1. POC - "Investiții în Activități Productive"

Dacă dorești o schimbare privitoare la contul din aplicația IMM Recover în care este înrolată compania ta, de exemplu relocarea unui cont pe o altă adresă de e-mail, atunci trebuie trimisă o cerere de relocare, la adresa modificare.cont.IMMRecover@mfe.gov.ro, care să conțină următoarele documente:

 • semnătura reprezentantului legal al societății;
 • datele de identificare ale acesteia;
 • datele de identificare ale reprezentantului legal;
 • motivul solicitării;
 • adresa de e-mail pe care a fost înregistrată anterior;
 • noua adresă de e-mail, validă și activă, pentru relocare;

IMPORTANT! Contul nou, creat cu noua adresă de e-mail trebuie să fie activ și identificarea digitală să fie realizată pentru a se putea efectua relocarea.

Potrivit ultimelor desfășurări ale evenimentelor, consultanții AMCOR (Asociația Consultanților în Management din România) au transmis o scrisoare Ministerelor de resort și Prim Ministrului în care ridicau problema faptului că la momentul acesta, nu se știe “dacă apelul va mai fi lansat și nici când”.

Aceștia au realizat o cronologie a ultimelor schimbări ale schemei și ghidului, acestea fiind făcute chiar pe ultima sută de metri înainte de lansarea programată și au solicitat autorităților să publice ghidul final și să lase “un timp rezonabil” aplicanților până la deschiderea înscrierilor.

2,7 Miliarde de Lei în 2022 pentru Programele de Eficiență Energetică

Guvernul a aprobat bugetul de aproximativ 2,7 miliarde de lei pentru programele gestionate de Administrația Fondului de Mediu, printre care: Rabla pentru Electrocasnice, Apă Canal, Sisteme Fotovoltaice, Iluminat Ecologic Public, Eficiență Energetică în Clădiri Publice, Infrastructură Verde, Gestionarea Deșeurilor, Educație și Conștientizare, sau Transport Public Electric.

Rabla Clasic

Bugetul total al proiectului va fi suplimentat în anul 2022 cu 560 de milioane de lei. Prima de casare este de 6.000 de lei, respectiv 9.000 de lei în cazul predării a două autovehicule, la care se mai pot adăuga și alte ecobonusuri.

Rabla Plus

Bugetul total al acestui program, pentru promovarea vehiculelor nepoluante, va fi suplimentat în acest an cu 680 de milioane de lei. Cuantumul finanțării este de 51 de mii de lei pentru un autovehicul nou, pur electric, sau cu pilă de combustie cu hidrogen și 26 de mii de lei pentru unul plug-in hybrid.

Până la 300 de Mii de Euro pentru Start Up-urile românești

Discover Vienna: Manufacturing Edition 2022 este un accelerator de afaceri, care invită startup-urile românești, care dezvoltă sisteme inovative în domeniul producției, să se înscrie în cursa pentru a primi un flux de investiții de până la 300 de mii de euro cu sprijinul Uniunii Europene. Link aici pentru înscriere.

Sunt eligibile la înscriere startup-urile și scale-up-urile care au soluții în domeniul producției și care sunt înregistrate într-una din următoarele țări: Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Grecia, Ungaria, Macedonia de Nord, România, Serbia, Slovacia și Slovenia.

Companiile trebuie să nu fie mai vechi de 8 ani, să aibă cel puțin 2 membri în echipă și să se fi lansat deja, cu succes, pe piața internă în care activează.

Ajutor Nerambursabil de până la 60 de Mii de Euro pentru IMM-urile din Comerț și Servicii

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, a publicat în consultare publică, un ghid de procedură de implementare și grila de punctaj pentru Programul Comerț și Servicii.
În cadrul acestui program, IMM-urile cu activitate în domeniul comerțului și serviciilor pot beneficia de un ajutor nerambursabil pentru investiții de până la 60 de mii de euro.

Înscrierile se vor derula în platforma IMM Recover, timp de 20 de zile, iar data de lansare va fi anunțată de către Minister după finalizarea ghidului.

Pentru a fi eligibilă, compania trebuie:

 • să fie IMM;
 • să fie înființată înainte de 31.12.2019;
 • să nu aibă datorii la buget;
 • să creeze cel puțin un loc de muncă cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată și să îl mențină cel puțin doi ani după finalizarea implementării proiectului;

Cheltuielile eligibile:

 • Echipamente tehnologice;
 • Achiziționarea de spații de lucru, spații de comerț, sau servicii și spații de depozitare;
 • Mijloace de transport;
 • Achiziția de mobilier și aparatură de birotică;

   

 • Salarii, utilități, servicii de contabilitate li cheltuieli aferente chiriilor;

  • Pentru aplicanții care își asumă creearea unui loc de muncă, aceste cheltuieli vor fi în valoare maximă de 5.000 de lei;

  • Pentru aplicanții care își asumă crearea a două locuri de muncă, aceste cheltuieli vor fi în valoare maximă de 10.000 de lei;

 • Voucherul de digitalizare: Care trebuie să conțină minim un website de prezentare sau un magazin online, cheltuieli cu promovarea acestuia și opțional, echipamente IT necesare activității. Acest Voucher reprezintă o cheltuială obligatorie și are o valoare de maxim 25.000 de lei;
 • Consultanță în valoare eligibilă de maxim 8000 de lei;
 • Două plăcuțe informative, obligatorii, în valoare de maxim 500 de lei;
 • Cheltuieli financiare aferente creditelor/garanțiilor;

100 de Mii de Euro prin Programul Microindustrializare 2022

Conform proiectului de procedură, publicat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, IMM-urile vor putea obține fonduri nerambursabile de până la 500 de mii de lei, care reprezintă maxim 85% din valoarea cheltuielilor eligibile. Restul de 15% și cheltuielile neeligibile vor fi suportate din sursă proprie, de către beneficiar.

Finanțarea se va realiza prin cerere de plată sau cerere de rambursare.

Ministerul propune un buget de 50 de milioane de lei pentru anul 2022, iar înscrierile se vor face în platforma IMM Recover.

Condițiile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească firmele, sunt: 

 • să nu fi fie înființate după noi de 31.12.2019;
 • să creeze până la plata finanțării minim un loc de muncă cu normă întreagă și să păstreze numărul de locuri de muncă minim 2 ani după finalizarea proiectului
 • să nu aibă datorii la bugetul general consolidat;

Cheltuielile eligibile:

 • Echipamente tehnologice;
 • Achiziționarea de spații de lucru, spații de comerț, sau servicii și spații de depozitare;
 • Mijloace de transport;
 • Achiziția de mobilier și aparatură de birotică;

   

 • Salarii, utilități, servicii de contabilitate li cheltuieli aferente chiriilor;

  • Pentru aplicanții care își asumă creearea unui loc de muncă, aceste cheltuieli vor fi în valoare maximă de 5.000 de lei;

  • Pentru aplicanții care își asumă crearea a două locuri de muncă, aceste cheltuieli vor fi în valoare maximă de 10.000 de lei;

 • Voucherul de digitalizare: Care trebuie să conțină minim un website de prezentare sau un magazin online, cheltuieli cu promovarea acestuia și opțional, echipamente IT necesare activității. Acest Voucher reprezintă o cheltuială obligatorie și are o valoare de maxim 25.000 de lei.
 • Consultanță în valoare eligibilă de maxim 8000 de lei;
 • Două plăcuțe informative, obligatorii, în valoare de maxim 500 de lei;
 • Cheltuieli financiare aferente creditelor/garanțiilor;

Peste 1 Miliard de Euro solicitat în primele două ore de la lansarea programului "Valul Renovării din cadrul PNRR"

“Valul Renovării” este o componentă a PNRR, gestionată de Ministerul Dezvoltării și a fost lansat în 1 Aprilie, pentru apeluri de proiecte în domeniul eficientizării energetice, securizare seismică și la incendiu a blocurilor de locuințe și clădiri publice.

Cererile pot fi depuse până la 30 mai 2022, iar bugetul total este de 2,8 miliarde de euro.

 

 

Așadar, ce mai aștepți? 

Dacă dorești mai multe informații despre fondurile europene sau orice altă formă de finanțare pentru proiectul sau afacerea ta, trimite-ne un e-mail la contact@mhd-consulting.ro sau sună-ne la +40 731 333833, pentru că mai avem câțiva ași în mânecă. 

Spor în toate,
Echipa MHD.

Înscrie-te la Newsletter

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile și activitățile noastre!

Promitem că nu îți vom face spam.

You have Successfully Subscribed!

Dă un share!

Distribuie articolul prietenilor tăi. Informația ar putea fi utilă și altcuiva!

Acest website foloseste atât cookie-uri proprii, cât şi de la terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Continuarea navigării acestui website presupune acceptarea automată a acestor termeni!
Am înțeles.

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/mhdconsult/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279