Sfârșitul de an a fost destul de agitat în ceea ce privește măsurile de finanțare din fonduri europene. Venim cu mare plăcere în sprijinul vostru, cu o prezentare amplă de început de an, a liniilor de finanțare.

Printre altele, la începutul lunii Decembrie, România a primit deja avansul de 1,8 milioane de euro din PNRR de la Comisia Europeana, iar având în vedere că fondurile din submăsura 4.2 a PNDR nu s-au cheltuit, AFIR a prelungit perioada de depunere pentru proiectele de investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole cu o lună, până în 7 Februarie. Valoarea sprijinului total este de aproximativ 183 de milioane de euro.

PNRR – încă 2 miliarde de euro

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că pe lîngă tranșa de 1,8 miliarde de euro primită la începutul lunii Decembrie, România va primi la începutul acestui an încă o tranșă de 1,9 miliarde de euro din prefinanțarea aprobată de Comisie.

Pentru prima parte a anului acestuia, MIPE are următoarele priorități în perspectiva PNRR:

  1. Semnarea acodurilor de finanțare cu ministerele responsabile;
  2. Finalizarea negocierilor cu Comisia Europeană pentru operaționalizarea procesului de monitorizare;
  3. Depunerea primei cereri de plată;

    Proiect de OUG pentru internaționalizarea IMM-urilor românești

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a lansat în consultare publică un proiect de OUG pentru a susține operatorii economici din România să își sporească prezența pe piețele internaționale.

Cu o finanțare parțială de la bugetul de stat, pentru perioada 2022-2023, programul alocă fonduri nerambursabile de tip forfetar pentru următoarele tipuri de activități:

  1. Participări la târguri și expoziții internaționale, organizate în state UE;
  2. Participări la misiuni economice organizate în străinătate, precum și alte manifestări internaționale, organizate în sistem remote, dar pentru care se solicită taxe;

    500 de milioane de euro pentru microelectronică

Planul Național de Redresare și Reziliență prevede 500 de milioane de euro pentru dezvoltarea industriei microelectronicii din România. Ecosistemul care va susține investiția va cuprinde mai mulți actori economici și sociali, printre care: întreprinderi mari, IMM-uri, cercetare academică și instituțională și sistemul de educațional.

Ministerul pregătește un prim apel de proiecte, pentru procesoare cu consum redus de energie și cipuri semiconductoare. Proiectul metodologiei de preselecție a fost pus în dezbatere publică în data de 07.01.2020, iar aplicațiile se vor transmite între 17.01-04.02.

Două proiecte destinate legumicultorilor – în consultare publică

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a publicat două acte normative pentru două proiecte de susținere financiară a legumicultorilor pentru anul 2022.

Primul program, susținerea producției de legume în spații protejate, se aplică pentru susținerea producției după cum urmează:

  1. cultivate în ciclul 1, sau 2 de producție: tomate;
  2. cultivate în ciclul 2 de producție: ardei gras/lung-kapia, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac sau ceapă verde;

Sprijinul financiar se acordă pentru maxim 2 culturi, respectiv o cultură în ciclul 1/1000 mp și/sau o cultură în ciclul 2/1000 mp. Valoarea maximă a sprijinului financiar este de 4000 de euro.

Al doilea program, susținerea producției de usturoi, prevede un sprijin financiar maxim de 3000 de euro/ha, pentru agricultorii care își desfășoară activitatea în producția primară de produse agricole, cu scopul de a sprijini producția de usturoi.

IMM Invest și Agro Invest

Guvernul a aprobat la sfârșitul lunii trecute, o ordonanță de urgență care prelungește până la 30 Iunie 2022 programul IMM Invest și până la 30 Iunie 2023 perioada în care se poate efectua plata grantului. 

Ordonanța de urgență mai prevede și 5 miliarde de lei, plafon de garanții de stat alocate Agro Invest, bugetul schemei fiind majorat la 2,34 miliarde de lei.  

Plafoanele ce reprezintă ajutorul de stat, vor crește după cum urmează:

  • 345.000 euro pentru fiecare agent economic care activează în sectorul pescuitului și acvaculturii;
  • 290.000 euro pentru fiecare agent economic care activează în producția primară de produse agricole;
  • 2.300.000 euro pentru fiecare agent economic care activează în sectorul alimentar, precum și în celelalte domenii de activitate;

Așadar, ce mai aștepți? 

Dacă dorești mai multe informații despre fondurile europene și nu numai, trimite-ne un e-mail la contact@mhd-consulting.ro, sau sună-ne la +40 731 333833, pentru că mai avem câțiva ași în mânecă.

Spor în toate,
Echipa MHD.

Înscrie-te la Newsletter

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile și activitățile noastre!

Promitem că nu îți vom face spam.

You have Successfully Subscribed!

Dă un share!

Distribuie articolul prietenilor tăi. Informația ar putea fi utilă și altcuiva!

Acest website foloseste atât cookie-uri proprii, cât şi de la terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Continuarea navigării acestui website presupune acceptarea automată a acestor termeni!
Am înțeles.

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/mhdconsult/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279