Probabil v-ați gândit nu doar odată, care sunt, oare, următoarele măsuri de finanțare disponibile pentru afacerea mea. 

Probabil ați avut o idee de afacere, însă din motive de timing sau din motive administrative nu ați avut destul de mult timp pentru a aplica la o finanțare.

Ei bine, începând cu acest material numit finanțări în cantonament, încercăm să vă punem la curent cu cele mai importante linii de finanțare care se află în pregătire, pentru ca dumneavoastră să aveți destul timp de pregătire și să nu mai ratați nicio oportunitate de a vă dezvolta afacerea.

Începem, așadar, cu vechiile cunoștințe – Măsurile 1 și 3 din OUG 130/2020, care sunt în pregătire de relansare.

RELUAREA SCHEMEI DE GRANTURI PENTRU INVESTIȚII

Joi, 26 august 2021, s-a lansat spre consultare publică, Ghidului Solicitantului aferent Acțiunii 4.1.1 – „Investiții în activități productive”. În cadrul acestui apel se vor acorda fonduri Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pentru a derula schema de sprijin: “Investiții în activități productive (maxim 200.000 euro)”, care să vină în ajutor mediului de afaceri, având în vedere anularea Măsurii 3 instituită conform OUG 130/2020.

Bugetul alocat, este compus după cum urmează: “investiții în activități productive” – aproximativ 358 milioane de euro. Dintre care: 300 de milioane de euro din fonduri externe nerambursabile și 58 milioane de euro de la bugetul de stat.

Conform Ghidului Solicitantului, acțiunea 4.1.1 – Investiții în activități productive vizează investiții în cadrul IMM-urilor în domeniul curent de activitate sau într-un domeniu diferit de activitate, necesare pentru:

  • extinderea capacităților de producție existente, precum și pentru extinderea furnizării de servicii;

  • realizarea de noi unități ale capacităților de producție existente, precum și pentru realizarea de noi unități pentru furnizarea de servicii;

Investițiile propuse în cadrul acestei acțiuni vor aloca un buget de minim 20% care va contribui la atingerea obiectivelor climatice. Prin această acțiune se va avea în vedere și dezvoltarea de noi piețe care să contribuie la îmbunătățirea energetică și performanța de mediu a activelor achiziționate, dezvoltarea și adopția de soluții tehnologice verzi și susținerea economiei circulare.

Sursa: AM POC

Măsura 1 – Microgranturi, relansată în octombrie!

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a anunțat relansarea măsurii 1 – „Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile”, prin care beneficiarii pot primi fonduri de maxim 2.000 euro, reprezentând 100% cheltuieli eligibile.

În perioada 12-22 octombrie 2021, solicitanții se pot înscrie prin aplicația ministerului, disponibilă pe platforma granturi.imm.gov.ro.

Conform comunicatului, cea de-a doua sesiune de depunere, vine cu o serie de noutăți față de prima, respectiv:

  • Devin eligibili și beneficiarii din categoria Întreprinderilor Individuale și a Întreprinderilor Familiale, cu activitate economică într-unul din domeniile prevăzute în Anexa nr. 1 la OUG 130/2020.

  • Devin eligibili și beneficiarii din categoria profesioniștilor, definiți și reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, care desfășoară profesii liberale reglementate prin acte cu putere de lege.

Sursa: MEAT

FONDURI PENTRU DIGITALIZARE

În urmă cu aproape un an și cu un guvern, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene anunța un program de finanțare cu fonduri între 30.000 și 100.000 de euro pentru digitalizarea IMM-urilor. Între timp, după consultarea publică a ghidului și a normelor, nu s-a mai publicat nicio informație despre o anume dată de început a acestui program.

Redăm mai jos, răspunsurile Ministerului, la o serie de întrebări adresate de către StartUP Cafe, referitoare la lansarea scheme de ajutor:

„Măsura de finanțare Digitalizarea IMM din Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 este de interes major pentru antreprenori. Din acest motiv Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene a inclus o schemă similară între măsurile propuse pentru a fi incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență, cu o alocare financiară consistentă. Având în vedere că PNRR este în prezent discutat cu Comisia Europeană, vom putea reveni cu mai multe detalii atunci când va exista forma finală a acestui program”.

Se pare că măsura de ajutor a IMM pentru digitalizare, în valoare de 100 de milioane de euro, se dorește a fi mutată de la finanțarea din Programul Operațional Competitivitate, pentru a fi finanțată din PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență. În consecință, mai multe informații despre o eventuală lansare a acestuia, putem avea doar după aprobarea PNRR-ului de către Comisia Europeană. Respectivul plan, a fost trimis în data de 31 mai la UE, iar momentan se află în perioada de evaluare.

Se pare că, potrivit unor surse din Ministerul Investițiilor, în primăvara anului acestuia, se aveau în vedere 3 surse pentru finanțarea unei forme de digitalizare a IMM-urilor:

  • Programul Operațional Competitivitate (POC) – care este în prezent suprasolicitat;

  • Facilitatea React EU – care nu este încă operațională și oricum are în lista de așteptare și alte programe de finanțare, inclusiv restul contractelor aferente măsurii 2, “Granturi pentru Capital de Lucru”;

  • Facilitatea de Reziliență și Redresare (FRR);

În acest timp, încă de la lansarea în consultare publică a normelor, firmele de consultanță au pregătit pachete de servicii pentru accesarea programului de digitalizare a IMM, iar furnizorii de hardware și software și-au pregătit oferte adaptate la nevoile clienților.

INVESTIȚII DIRECTE COMPANII MICI oferite de “Romania Investment Partners”

Programul de Investiții Directe în Companii Mici reprezintă o facilitate de capitalizare a IMM-urilor prin intermediul atragerii de capitaluri proprii sub forma unei participații private la capitalul companiei (mix de investiții de tipul Venture Capital + Mergers&Acquisitions scalate la nivel de micro-investiție). Schema de Investiții Directe este implementată sub forma unei Facilități Financiare Competitive bazată pe generarea Ideilor de Afaceri și finanțată exclusiv pe baza Planurilor de Afaceri propuse de societățile mici, planuri care se constituie în afaceri/proiecte ce urmează a fi implementate de către solicitanții aprobați în cadrul Schemei.

Fișa sintetică a Programului Financiar 2021:

  • Acces la investiții directe private;

  • Fonduri în valoare de 200.000 – 1.500.000 euro / 400.000 – 3.000.000 euro per plan de afacere;

  • Capitaluri nerambursabile direct de solicitant;

  • Capitaluri nepurtatoare de dobânzi pentru solicitant;

  • Fără aport propriu de capital din partea solicitantului;

  • Fără garanții proprii din partea solicitantului;

  • Investiția acoperă integral necesarul de finanțare al planului de afaceri aprobat;

  • Toate cheltuielile aferente planului de afaceri aprobat sunt eligibile pentru finanțare;

  • Pot aplica toate companiile SRL/SA eligibile;

  • Orice coduri CAEN, obiecte de activitate și proiecte/afaceri legale sunt eligibile;

  • Aplicarea la Program se face 100% online și gratuit.

În schimbul acestor Investiții Directe, Compania noastră va dobândi un procent fix de 10% (în contul unei capitalizari directe în cuantum de 200.000 – 1.500.000 euro) sau de 20% (în contul unei capitalizari directe în cuantum de 400.000 – 3.000.000 euro) în capitalul social al societăților mici capitalizate. 

​Durata Programului

În anul 2021, Programul este operațional intre 01 ianuarie și 31 decembrie; Procesele de aplicare a solicitanților și de evaluare a planurilor de afaceri depuse se derulează în mod continuu în tot acest interval.

Criterii de Eligibilitate

Programul se adresează exclusiv persoanelor juridice române organizate sub forma societăților comerciale (SRL și/sau SA) în calitate de beneficiari ai investitiilor directe. Nu sunt eligibile în calitate de beneficiari: persoanele fizice, alte forme de organizare a activității economice (PFA, II, IF, etc);

Solicitanții pot fi doar persoane juridice române, care pot fi însă înființate/gestionate de asociați/acționari/administratori persoane fizice și/sau juridice române și/sau străine;

Capitalul societății mici este integral privat (roman și/sau străin);

Societatea beneficiară a investiției directe este înființată și funcționează pe teritoriul României, însă aceasta își poate desfășura activitatea și/sau implementa proiectul finanțat atat pe teritoriul României cât și în străinătate;
   
Nu exista obiecte de activitate și/sau coduri CAEN apriori excluse de la finanțare. Orice activitate/cod CAEN permise de lege sunt considerate eligibile pentru participarea la Program și pentru accesarea investițiilor directe (dacă sunt aprobate spre finanțare);

Sunt eligibile direct în Program companiile mici care:

  • sunt active și prezintă istoric neîntrerupt de funcționare, indiferent de anul înființării;

  • prezintă un standing financiar bun;

  • înregistrează o cifră de afaceri de minim 10.000 euro în ultimii 2 ani financiari încheiați (2019 și 2020), unde cuantumul Investițiilor Directe raportate la cifra de afaceri se determină în conformitate cu precizările din tabelul de mai sus;

Procesul de Aplicare
Întregul proces de aplicarea la acest Program se realizează 100% online și este gratuit.

Poate că toate astea nu te-au convins, sau poate că tot nu ai găsit ceea ce ai nevoie. 

Nu e problemă, trimite-ne un e-mail la contact@mhd-consulting.ro, sau sună-ne la +40 731 333833, pentru că încă mai avem câțiva ași în mânecă.

 

Spor în toate,

Echipa MHD.

Înscrie-te la Newsletter

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile și activitățile noastre!

Promitem că nu îți vom face spam.

You have Successfully Subscribed!

Dă un share!

Distribuie articolul prietenilor tăi. Informația ar putea fi utilă și altcuiva!

Acest website foloseste atât cookie-uri proprii, cât şi de la terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Continuarea navigării acestui website presupune acceptarea automată a acestor termeni!
Am înțeles.