Avand in vedere faptul ca la data de 01.01.2021 noile planuri strategice nu au putut fi aplicate, pentru asigurare continuitatii sprijinului acordat agricultorilor si altor beneficiari in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), pentru anii 2021 si 2022 a fost aprobat la data de 23.12.2020 regulamentul pentru tranzitea PAC. Regulamentul UE nr.2 020/220 al Parlamentului European, prin care se extinde aplicabilitatea cadrului legal existent si in anii 2021-2022, cu suplimentarea bugetului aferent din resursele financiare alocate exercitiului multianual 2021-2027.

 

La data de 09.02.2021 a fost organizata reuniunea grupului de lucru pentru dezvoltare economica in spatiul rural si al LEADER, reuniune care a stabilit regulile tranzitorii pentru perioada 2021-2022, astfel ca:

– ratele de cofinantare raman aceleasi;

– rata de cofinantare maxima e de 100%;

– regula de dezangajare N+3 va fi mentinuta;

– propunerea de modificare a Programelor de Dezvoltare Rurala trebuie transmisa comisiei Europene;

– procentul de alocare pentru activitatile de mediu ramane acelasi.

 

Bugetul estimat alocat perioadei mentionate este de 3.26 mdl. Euro, cu alocare de 2,15 mld Euro din cadrul finanicar multianual 2021-2027, 692,1 mil Euro din cadrul Instrumentului de Redresare al UE (EURI), iar restul de la bugetul national. Alocarile pentru mediu si clima sunt obligatorii si au o valoare de 773,3 mil. Euro.

 

Masurile propuse pentru finantare in perioada 2021-2022 sunt urmatoarele:

– M19 “Dezvoltarea locala LEADER” (sm19.2 si sM19.4), cu o alocare publica de 70,51 mil Euro;

– M19 (sprijin pregatitor SDL si implementare actuala SDL), cu o alocare publica de 28,00 mil Euro;

– sM6.2 “Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole” – targetare catre actiuni referitoare la utilizarea resurselor regenerabile, reciclare, cu o alocare publica de 50,00 mil Euro;

– sM6.2 “Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole”, cu o alocare publica de 100,00 mil Euro.

 

In cadrul sub-masurii sM 6.2 “Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole” – se va pune accent pe activitatile de productie, serviciile de turism si agrement, precum si pe serviciile medicale. Cheltuielile eligibile sunt cele in legatura directa cu furnizarea serviciilor agricole secundare: insamantarea artificiala, tunsul oilor, servicii de mutare a cirezilor, servicii de ingrijire a copitelor, s.a. Cheltuieli neeligibile sunt cele pentru infiintarea agropensiunilor, pensiunilor, hoteluri. Conditii de eligibilitate, implementarea planului de afaceri in cel mult 9 luni de la aprobarea sprijinului. Principii de selectie: diversificarea activitatilor agricole a fermierilor/membrilor gospodariei agricole in activitati non-agricole; activitati de productie, servicii medicale (sanitar-veterinare, inclusiv stomatologice); servicii TIC; stimulare activitati turistice (mai putin cele mentionate mai sus) de agrement si/sau alimentare in zone cu potential turistic ridicat. Sprijninul acordat prin proiect este de 50.000 euro si se poate majora la 70.000 euro in cazul activitatilor de productie. Perioada maxima de implementare a planului de afaceri este de maxim 3 ani.

 

In cadrul sub-masurii sM 6.4 “Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole” – se va pune accent pe activitatile de productie, serviciile de turism si agrement, precum si pe serviciile medicale. Cheltuielile eligibile sunt cele in legatura directa cu furnizarea serviciilor agricole secundare: insamantarea artificiala, tunsul oilor, servicii de mutare a cirezilor, servicii de ingrijire a copitelor; servicii de extindere si/sau modernizare si dotare a agropensiunilor; infiintarea, extinderea si/sau modernizarea si dotarea structurilor de cazare de tip champing, parcuri de rulote, bungalow-uri; Cheltuieli neeligibile sunt cele pentru Infiintarea agropensiunilor, pensiunilor, cu exceptia sprijinului acordat prin instrumemntul financiar EURI. Conditii de eligibilitate, implementarea planului de afaceri in cel mult 9 luni de la aprobarea sprijinului. Principii de selectie: diversificarea activitatilor agricole a fermelor existente catre activitati non-agricole; servicii medicale (sanitar-veterinare, inclusiv stomatologice); servicii TIC; activitati de productie; stimulare activitati turistice (cu exceptia infiintarii agropensiunilor) de agrement si/sau alimentare in zone cu potential turistic ridicat; activitati derulate de firme existente, pentru o mai buna gestionare a activitatii economice si a celei de management; activitati generatoare de locuri de munca. Sprijninul acordat prin proiect este de max. 200.000 euro, rata este de 70% si poate creste la 90% in cazul activitatilor de productie. Perioada maxima de implementare a planului de afaceri este de maxim 3 ani.

 

Masura 19 LEADER are o alocare de 98,51 mil. Euro, din care 28 mil Euro alocare din EURI si 70,51 mil Euro alocare din FEADR 2021-2027 CMF (cadrul finanicar multianual). Distributia fondurilor din EURI este: 5 mil Euro – sM 19.1 “Sprijin pregatitor pentru elaborarea strategiei de dezvoltare locala pentru viitoarea perioada de programare; 4,6 mil Euro pentru sM 19.4 “Sprijini pentru cheltuieli de functionare si animare”; 18,4 mil Euro pentru sM19.2 “Sprijin pentru implementarea actiunilor in cadrul strategiei de dezvoltare locala”. Distributia provenita din FEADR este urmatoarea: 14,102 mil Euro pentru sM19.4 ” Sprijini pentru cheltuieli de functionare si animare”; 56,408 mil Euro pentru sM19.2 “Sprijin pentru implementarea actiunilor in cadrul strategiei de dezvoltare locala”. Distributia fondurilor se realizeaza in functie de suprafata si populatia vizata de SDL, catre GAL-urile care indeplinesc anumite criterii de performanta si demonstreaza capacitati de gestionare a fondurior alocate.

 

Documentele de lucru vor fi disponibile la deschiderea sesiuniilor de depunere, acestea fiind programate pentru a doua jumatate a anului 2021. 

 

Sa aveti incredere in voi!

Copyright © MHD Consulting

Înscrie-te la Newsletter

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile și activitățile noastre!

Promitem că nu îți vom face spam.

You have Successfully Subscribed!

Dă un share!

Distribuie articolul prietenilor tăi. Informația ar putea fi utilă și altcuiva!

Acest website foloseste atât cookie-uri proprii, cât şi de la terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Continuarea navigării acestui website presupune acceptarea automată a acestor termeni!
Am înțeles.