Săptămânile trecute au fost destul de încărcate din punct de vedere al programelor de finanțare din fonduri europene. Printre altele, forma completă a PNRR-ului a fost făcută publică de către Ministerul Fondurilor Europene și o serie de măsuri ale PNDR-ului au fost lansate și chiar închise spre depunere.
Revenim, așadar, cu mare plăcere spre voi, cu cele mai noi și importante informații despre liniile de finanțare active, sau care urmează să se deschidă. Și de ce nu, cu cele care tocmai s-au încheiat, poate reușim să vă deschidem apetitul când aflați cât de populare sunt.
1. Varianta Extinsă a PNRR, Acum Publicată și Aprobată!
PNRR-ul României a fost, după cum v-am spus în ultimele materiale, aprobat de către Comisia Europeană. Acesta reprezintă cei 29,2 miliarde de euro din partea Uniunii Europene, pe care România îi are până în 2026 la îndemână pentru modernizarea țării, prin reforme și realizare de investiții necesare.
Comisia Europeană a fost de acord să furnizeze o parte din suma nerambursabilă, respectiv 13%, sub formă de prefinanțare. Astfel, acest PNRR este compus din 6 piloni încadrați în Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliență, structurat fiind în 15 constituente pentru satisfacerea nevoilor României.\
Datorită PNRR, România va avea la dispoziție, în următorii 5 ani, fonduri nerambursabile de 29,2 miliarde de euro, care sunt împărțiți astfel: 14,2 miliarde granturi, respectiv 14,9 miliarde împrumuturi, ce vor fi plătite în tranșe, în funcție de execuția obiectivelor.
Puteți descărca întreaga documentație a Planului, de AICI.
2. Acum Poți Depune Proiecte pentru Tehnologii Inovatoare în Energie Verde!
Entități publice sau private, europene, vor putea accesa fonduri în valoare totală de 1.5 miliarde de euro, pentru proiecte inovatoare în energie verde. În data de 10 noiembrie, va avea loc o “zi de informare” în care doritorii să poată afla mai multe detalii despre program.
Termenul de depunere a proiectelor este 3 martie 2022, pe portalul de finanțări al UE, pe care îl găsiți AICI (https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/programmes/innovfund), unde găsiți și mai multe informații despre întreaga procedură.
Evaluarea se va face depinzând de: “potențialul proiectelor de a evita emisiile de gaze cu efect de seră, potențialul lor de inovare, maturitatea financiară și tehnică, potențialul lor de aplicare la scară largă și rentabilitatea lor”. Comisia Europeană, așteaptă în acest apel, proiecte de peste 7.5 milioane de euro fiecare. Iar pentru cele care vor fi suficient de viabile, dar nu și mature pentru obținerea unui grant, se va oferi asistență pentru dezvoltarea lor din partea Băncii Europene de Investiții.
Prin Fondul de Inovare se urmarește stimularea financiară pentru investirea în tehnologii ce combat emisiile crescute de dioxid de carbon, atrăgându-se atenția acestui aspect companiilor și autorităților publice, cu venituri de peste 25 de miliarde de euro pentru anii 2020-2030. Totodată, aceasta este șansa pe care Uniunea Europeană o oferă întreprinderilor avantajul primului venit spre crearea de lideri mondiali în domeniul tehnologiei.
3. Kaufland România și Asociația Act for Tomorrow: Penultima Strigare la Start ONG ediția 2021!
Da, ai auzit bine, luni, 1 noiembrie, a fost penultima chemare la programul Start ONG al anului 2021. Programul s-a derulat pe parcusrul anului 2021, cu lansare de apeluri în data de 1 a fiecărei luni, ultimul apel fiind luni, 1 Decembrie.
Începând de Luni, 1 noiembrie, la ora 9:00, proiectele pot fi adaugate pentru pragul I de 1000 euro. Formularul aplicației este disponibil pe www.startong.ro la categoria “Înscriere”, iar eligibile sunt ONG-urile mici sau recent înființate, din România, respectiv instituțiile publice educaționale, precum: grădinițe, școli, licee, etc., dar și cele cu rol social: cantine, aziluri, grupurile informale, etc.
4. Fundația Auchan: Start la Alimentație Sănătoasă!
Nici nu-ți dai seama cât de importantă este legătura socială și alimentară în viața de zi cu zi! Tocmai de aceea fundația Auchan, te susține să fii parte din schimbarea obiceiurilor alimentare dăunătoare ale tinerilor și nu numai.
Până în 31 ianuarie 2022, se pot depune proiecte, iar cuantumul total al finanțărilor este de 100 de mii de euro, care se vor dimensiona în funcție de proiect.
Doritorii trebuie sa urmărească următoarele obiective:
- stimulare și o convingere a indivizilor societății de a cunoaște și de a se educa în ceea ce prevede o alimentație sănătoasă ce previne riscurile de subnutriție;
- crearea de legături sociale prin aflarea și împărtășirea informațiilor despre alimentație (crearea de subiecte constructive cu scopul de a crește dorința de conversare cu cei din jur);
- oferirea unui plus în prevenirea riscurilor unei alimentații nesănătoase (dat fiind faptul că ne luptăm ca și țară cu obezitate, diabet, etc.)
5. PNDR: Acum și Infrastructura de Acces Agricolă!
Începând cu 28 octombrie se pot depune proiecte pe măsura 4.3, conform AFIR care a anunțat deschiderea sesiunii pentru înscrierea solicitărilor de finanțare pe partea de infrastructură de acces agricolă, din cadrul PNDR. Sesiunea este deschisă în intervalul 28 octombrie 2021, ora 9:00, și 27 ianuarie 2022, ora 16:00, cu o alocare totală disponibilă de aproximativ 105 milioane euro. Eligibile sunt unitățile administrativ teritoriale și/sau asociații ale acestora, potrivit legislației naționale în vigoare.
Pragul de punctaj este programat după cum urmează:
- 28.10.2021-27.11.2021: 95 puncte;
- 28.11.2021-27.12.2021: 60 puncte;
- 28.12.2021-27.01.2022: 20 puncte.
Depunerea se poate opri înainte de termenul limită potrivit notei de lansare, când valoarea publică totală a lunii respective raportată la punctajul estimat mai mare sau egal cu 150% din nivelul alocării sesiunii lunare, exceptând primele 5 zile din fiecare etapă, când se face depunerea proiectului indiferent de plafon.
Câteva condiții obligatorii sunt:
- investiția trebuie să fie deja racordată la un drum existent;
- realizarea dovezii proprietății sau dreptului de administrare a terenului în care se investește.
Prin aceste proiecte se pot finanța și construcții, extinderi și/sau modernizări ale drumurilor de acces agricole către ferme, realizarea unor căi de acces din afara exploatațiilor agricole.
6. POR 2021-2027 avizat de principiu!
Având în vedere că ADR Centru este responsabilă de managementul POR 2021-2027, membrii CDR Centru au analizat și avizat de principiu varianta Programului Operațional Regional Centru 2021-2027, care urmează să fie transmisă Comisiei Europene, un ultim pas spre demararea procesului de negociere la nivel european. Avizul a fost dat în data de 27 octombrie, într-o importantă ședința de lucru organizată de ADR Centru.
În această ședință au fost abordate, prezentate și avizate două documente complementare: POR Centru 2021-2027 și varianta 3 a Programului Operațional Regional Centru pentru perioada 2021-2027, prin care se urmărește dezvoltarea urbană durabilă și distribuirea resurselor pentru ascensiunea urbană.
În acest sens în cadrul POR Centru 2021-2027, abordarea urbană va fi tratată în concordanță cu prevederile art. 28 și 29 din din Regulamentul UE 1060/2021 de stabilire a dispozițiilor comune și art. 11 din Regulamentul UE 1058/2021 privind Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondul de Coeziune și va avea la bază strategiile integrate de dezvoltare urbană (SIDU) elaborate pe baze parteneriale de autoritățile publice locale, însoțite, pentru măsurile de mobilitate urbană, de dezvoltarea Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), precum și de alte strategii sectoriale existente. Toate prioritățile POR Centru 2021-2027 vor aborda, într-o manieră integrată (bazată pe viziunea integrată a dezvoltării din SIDU/PMUD elaborate de municipii și orașe) provocările actuale ale zonelor urbane din Regiunea Centru.
Având în vedere viziunea strategică POR Regiunea Centru 2021-2027, cea a PDR Centru 2021-2027 şi Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, trebuie avut în vedere că Programul este structurat pe 8 priorități ce au menirea să ducă la bun sfârșit programul cu un buget de aproximativ 1,18 miliarde euro din bugetul FEDR, suplimentat cu aportul bugetului național.
Așadar, ce mai aștepți?
Dacă dorești mai multe informații despre fondurile europene și nu numai, trimite-ne un e-mail la contact@mhd-consulting.ro, sau sună-ne la +40 731 333833, pentru că mai avem câțiva ași în mânecă.
Spor în toate,
Echipa MHD.
Recent Comments