Ce ne spune NLP-ul?

“Dacă ceea ce faci acum, nu funcționează, încearcă altfel.” “Ai încercat să întrebi, «ok și cum fac asta?»?”

Punctul care diferențiază NLP-ul de alte metode este faptul că nu ți se spune ce trebuie să faci, acesta, împreună cu tehnicile de coaching, te ajută să descoperi singur ce ai nevoie să faci, pentru a-ți atinge obiectivele și rezultatele. 

Ceva despre trecut

A fost conceptualizat la începuturile anilor ‘70 de John Grinder (lingvist), Richard Bandler (matematician), Frank Pucelik (psiholog) și Tom Peters (analist al excelenței în organizații).

Punctul primordial al studiului lor a fost să descopere acel ceva care transformă o persoană competentă, într-o persoană care să exceleze la acea competență. În timp, mai mulți specialiști au dezvoltat acest domeniu și au avansat mai multe tehnici și strategii de NLP.

În traducere, “programare neuro-lingvistică”, revista Time spunea despre NLP că “are un potențial neexploatat încă la maximum, pentru tratarea problemelor individuale și a devenit un program de autoperfecționare personală”.

Ce este de fapt NLP-ul?

Experiența umană, senzorială este produsă de trei mari componente: limbajul, sistemul neurologic și programarea internă. Pe lângă limbaj și sistemul neurologic, sistemul de procesare și programare internă este un concept relativ nou, care a fost modelat recent. El se referă la determinarea tiparelor și modelelor lumii pe care le-am creat de-a lungul vieții și în raport cu care acționăm și reacționăm la stimulii externi. 

Sistemul neurologic este responsabil cu analizarea și interpretarea împrejurimilor și input-urilor noastre, cu ajutorul văzului, mirosului, gustului și al celorlalte simțuri, acesta ne crează un sistem al realității în care trăim, cu ajutorul căruia răspundem asupra acestei realități.

Limbajul se referă nu doar la comunicarea verbală, ci și cea nonverbală. Se referă la modul în care comunicăm cu exteriorul, dar și cu noi înșine. În NLP, limbajul se referă la analizarea experiențelor și modului în care le comunicăm exteriorului, modul în care procesăm și înțelegem experiențele și modul în care le comunicăm mai departe.

Programarea, inspirat ca și concept din IT, se referă în NLP la felul în care ne putem programa comportamentul pentru a răspunde la stimulii externi după cum ne dorim pentru a avea rezultatele la care sperăm. Mai exact a elimina comportamentele și obiceiurile dezavantajoase și neproductive, dar și a organiza gândirea și reacțiile.

Aplicații

Programarea neurolingvistică este folosită în domenii diverse, cum ar fi educația, psihologia sportivă, sau alte domenii de activitate profesională. În lumea sportivă, NLP-ul ajută atleții să reproducă și să internalizeze o stare de performanță, la un anumit moment în timp. 

În educație, NLP-ul contribuie la strategii mai eficiente de comunicare și predare. Acesta reușește să îi ajute pe profesori să înțeleagă cu stochează elevii informația și cum o înțeleg sau digeră. Reușind să înțeleagă asta, profesorii vor reuși să își ajusteze metodele de predare, propriul limbaj și modul de interacțiune, astfel încât să fie cât mai ușor înțeleși de către cât mai mulți elevi. 

În dezvoltarea personală, NLP-ul te ajută să te concentrezi pe ceea ce îți dorești și să descoperi resursele pe care le ai deja și cele de care ai nevoie pentru a atinge aceste schimbări.

În domeniul afacerilor, NLP-ul este deja utilizat în procesele decizionale, creșterea motivației, team building, sau management de stres. Drept un exemplu din lumea de business, Fiat a angajat în Italia câțiva experți NLP pentru a studia liderii din cadrul organizației, cu scopul de a identifica ce anume dezvoltă liderii naturali și aduce succesul, dar și pentru a transfera aceste calități altor angajați.

 

Tehnicile și modelele de NLP sunt vaste și poți alege dintr-o multitudine în care sigur o să găsești o rețetă care să funcționeze pentru tine. Vei reuși să ai control asupra vieții tate și să îți atingi toate obiectivele personale și profesionale pe care ți le vei seta vreodată.

Dacă dorești mai multe informații sau o programare la o sesiune de coaching, trimite-ne un e-mail la contact@mhd-consulting.ro, sau sună-ne la +40 731 333833, pentru că mai avem câțiva ași în mânecă.

Spor în toate,  Echipa MHD.

 

Înscrie-te la Newsletter

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile și activitățile noastre!

Promitem că nu îți vom face spam.

You have Successfully Subscribed!

Dă un share!

Distribuie articolul prietenilor tăi. Informația ar putea fi utilă și altcuiva!

Acest website foloseste atât cookie-uri proprii, cât şi de la terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Continuarea navigării acestui website presupune acceptarea automată a acestor termeni!
Am înțeles.