Ce Trebuie Sa Stii Despre Infiintarea Unei Societati?

Pentru derularea afacerilor in Romaina este nevoie de existenta unei forme de desfasurara a activitatii comerciale. In vederea desfasurarii activitatilor de comert, persoanele fizice si persoanele juridice se pot constitui si pot infiinta societati comerciale cu respectarea legislatiei in vigoare.

Formele de constituire a societatilor sunt urmatoarele: societate in nume colectiv; societate in comandita simpla, societate pe actiuni, societate in comandita pe actiuni; societate cu raspundere limitata.

Intotdeauna la constituirea unei societati trebuie sa tinem cont de obligatiile legale ce revin societatii prin actul de constituire, astfel ca obligaţiile sociale ale societati sunt garantate de catre aceasta cu patrimoniul social. In cazul unor forme de organizare cum ar fi: societatea în nume colectiv, societatea în comandita simpla, societate în comandita pe acţiuni, asociatii raspund nelimitat şi solidar pentru obligatiile sociale. In acest fel creditorii se vor îndrepta mai întai împotriva societatii pentru obligatii, iar daca societatea nu le plateste în termen de cel mult 15 zile de la data punerii in intarziere, creditorii se pot indrepta impotriva asociatilor. In schimb in cazul societatilor cu rapundere limitata asociatii raspund numai in limita capitalului social subscris

Constituirea societatilor comerciale se face in baza actului constitutiv al societatii. In functie de  tipul societatii, se intocmesc documente specifice de constituire: societatea în nume colectiv sau în comandita simplăa se constituie prin contract de societate; societatea pe acţiuni, în comandita pe actiuni sau cu raspundere limitata se constituie prin contract de societate şi statut;  societatea cu raspundere limitata se poate constitui şi prin actul de vointa al unei singure persoane, documentul de constituire in acest caz se numeste statut. Actul constitutiv se incheie sub semnatura privata, se semneaza de toti asociatii sau, în caz de subscriptie publica, de fondatori si dobandeste data certa si prin depunerea la oficiul registrului comertului. Semnatarii actului constitutiv şi persoanele care au un rol determinant in constituirea societatii sunt considerati fondatori acesteia.

Nu pot fi considerati fondatori persoanele care potrivit legii: sunt incapabile ori care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa; abuz de încredere; fals si uz de fals; inselaciune; delapidare; marturie mincinoasa; dare sau luare de mita; pentru infracţiuni pentru prevenirea şi sancţionarea spalarii banilor;  pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finantarii actelor de terorism; pentru infractiuni privind procedura insolvenţei.

Pentru fiecare tip de societate actul constitutiv trebuie sa aiba un continut specific, care cuprinde in majoritate urmatoarele date: date de identificare a asociatilor; forma, denumirea şi sediul social; obiectul de activitate al societatii, cu precizarea domeniului şi a activitatii principale; capitalul social, cu mentionarea aportului fiecarui asociat, în numerar sau în natura, valoarea aportului în natura şi modul evaluarii. La societăţile cu raspundere limitata se vor preciza numărul şi valoarea nominala a partilor sociale, precum şi numarul partilor sociale atribuite fiecarui asociat pentru aportul sau; asociatii care reprezinta şi administreaza societatea sau administratorii neasociati, datele lor de identificare, puterile ce li s-au conferit şi daca ei urmeaza sa le exercite impreuna sau separat; în cazul societatilor cu răspundere limitata, daca sunt numiti cenzori sau auditor financiar, datele de identificare ale primilor cenzori, respectiv ale primului auditor financiar; partea fiecarui asociat la beneficii şi la pierderi; sediile secundare, sucursale, agenţii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica; durata societatii; modul de dizolvare şi de lichidare a societatţii.

Valoarea capitalului social subscris sau varsat trebuie sa aib un minim pentru fiecare forma de organizare, astfel ca pentru societati pe actiuni sau al societati în comandita pe actiuni nu poate fi mai mic de 25.000 Euro. Daca numarul actionarilor intr-o societate pe actiuni e mai mic de 2, orice persoana poate cere in instanta dizolvarea acesteia. Capitalul social al unei societati cu raspundere limitata nu poate fi mai mic de 200 lei, se divide in parti egale, nu mai mici de 10 lei. Numarul asociatilor in societati cu raspundere limitata nu poate fi mai mare de 50. Intr-o societate cu raspundere limitata, daca partile sociale sunt ale unei singure persoane, aceasta, în calitate de asociat unic, are drepturile şi obligatiile ce revin adunarii generale a asociatilor. O persoană fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat într-o singura societate cu raspundere limitata respectiv o societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata alcatuita dintr-o singura persoana.

La acelasi sediu vor putea functiona mai multe societati, dacă este îndeplinita cel putin una dintre urmatoarele conditii: imobilul prin structura lui permite functionarea mai multor societati in incaperi diferite; cel puţin o persoana este în condiţiile legii asociat în fiecare dintre societati; daca cel putin unul dintre asociati este proprietar al imobilului ce urmeaza a fi sediul societatii.

Societatea comerciala este persoana juridica de la data înmatricularii in registrul comertului.

Pana aici totul pare usor, doar ca atunci cand ai dobandit o oarecare experienta in atreprenoriat cu siguranta ca stii mai multe despre o modul de functionare al societatii din punct de vedere juridic. Cu timpul o sa cunosti cate ceva si despre: modificarea actului constitutiv, reducerea sau majorarea capitalului social, excluderea si retragerea asociatilor, dizolvarea, fuziunea si divizarea societatii (efecte, nulitate), modul de lichidare al societatii, contraventii si infractiuni

Sa aveti incredere in voi!

21.04.2021

 

Copyright © MHD Consulting

Înscrie-te la Newsletter

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile și activitățile noastre!

Promitem că nu îți vom face spam.

You have Successfully Subscribed!

Dă un share!

Distribuie articolul prietenilor tăi. Informația ar putea fi utilă și altcuiva!

Acest website foloseste atât cookie-uri proprii, cât şi de la terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Continuarea navigării acestui website presupune acceptarea automată a acestor termeni!
Am înțeles.

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/mhdconsult/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279