Un altfel de subiect, destul de mediatizat, constă în cel al contractelor fără nelipsita “regulă a celor 90 de zile”. Sunt angajatorii dornici să păstreze lucrătorii pe termen lung? 

Această fereastră “magică” din contractele viitorilor angajați este omniprezentă în conduita fiecărei afaceri. Astfel, actuala piață a forței de muncă reprezintă cel mai restrâns nivel de angajare, cel puțin din ultimele decenii, aspect care crește dificultatea întreprinderilor de a recruta și păstra angajați calificați. 

Vorbim oare în acest caz asupra unei evoluții sau involuții a pieței forței de muncă? Ei bine, citește în continuare despre acest subiect, și creează-ți propria părere!

Regula celor 90 de zile

Indicator al angajării pe termen lung, regula celor 90 de zile câștigă teren în rândul profesioniștilor din HR (resurse umane, eng. “human resources”). Teoria susține că, odată un angajat care rămâne cel puțin trei luni, este mult mai probabil să continue în companie cel puțin primul an. Trei luni este de obicei suficient timp pentru ca angajații să se instaleze într-un nou loc de muncă, să dezvolte o rutină consecventă și să stabilească relații cu noi colegii.

Sinergia dintre societate și regulă

Aceea a fost teoria, căci din perspectivă practică, nu mai stă totul atât de roz și profesionist. Adesea, acea regulă este înscrisă în contract precum este umbrela fiecăruia când plouă. Pentru a proteja compania în acele 3 luni, perioadă în care pot oricând să te concedieze fără motiv, respectiv, după aceea, să poată angaja fără să depindă de tine. Totodată, există un oarecare beneficiu și în cazul angajatului, dar foarte minuscul, acela că poți oricând să pleci, chiar și fără preaviz.

Management și carieră…sună pompos, dar este doar un subiect imperios necesar în viața fiecărui om, încă de la acei 16 ani, mai exact de când ești apt și eligibil pentru a lucra.  

Ce este o revizuire de 90 de zile?

Revizuirea de 90 de zile cuprinde o întâlnire de evaluare a coeficientului de performanță, fiind programată, de obicei, după primele trei luni de la angajare. Astfel, aceștia vor avea drept subiecte potențiale de discuție:

  • Performanță Generală: analiza tuturor valorilor și datelor legate de performanța angajatului;
  • Analiza Productivității: se vor aborda progresul pe perioada celor 3 luni și se va avea în vedere o strategie prin care să fie menținut, ori crescut;
  • Ajustare Organizațională: în această etapă împărtășiți cu compania provocările, peste care a fost necesar să treceți, respectiv pot fi menționate punctele tari, care crezi că te vor ajuta în atingerea cât mai bună a obiectivelor companiei;
  • Cultura Companiei: vei discuta despre cultura companiei și modul în care credeți că vă potriviți cu aceasta;
  • Obiectivele Profesionale: managerul va fi lângă voi pentru a stabili obiective pe termen lung;
  • Dezvoltarea și Formarea Profesională: veți discuta despre perioada de training, dacă este cazul, ori despre oportunitățile de aprofundare profesională;
  • Așteptările Viitoare: sunt cazuri în care pe zi ce trece, așteptările angajatorului cresc, tocmai de aceea există probabilitatea ca, după finalizarea primelor 90 de zile, să vină așteptări noi, sau suplimentare;

Așadar, asigură-te că alegerile tale, fie că sunt făcute din postură de angajator, ori de angajat, sunt bune și se mulează perfect pe obiectivele stabilite. De asemenea, nimic nu trebuie să vă țină constrânși, deoarece o colaborare bună se face în timp, pe baza cunoașterii reciproce, respectiv pe îndeplinirea cu brio a sarcinilor solicitate de conducere. Cu siguranță business coaching-ul te ajuta în deslușirea acestei reguli de 90 de zile și te va ajuta să o înțelegi mult mai bine, pentru a-i putea face față.

Dacă dorești mai multe informații, ori o programare la o sesiune de consultanță în afaceri, trimite-ne un e-mail la contact@mhd-consulting.ro, sau programează-te direct în platforma digitală, pentru că mai avem câțiva ași în mânecă.

Spor în toate și o zi de 10.
Echipa MHD.   

Înscrie-te la Newsletter

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile și activitățile noastre!

Promitem că nu îți vom face spam.

You have Successfully Subscribed!

Dă un share!

Distribuie articolul prietenilor tăi. Informația ar putea fi utilă și altcuiva!

Acest website foloseste atât cookie-uri proprii, cât şi de la terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Continuarea navigării acestui website presupune acceptarea automată a acestor termeni!
Am înțeles.