Ordonanța de urgență nr. 224 din 2020 are ca obiectiv acordarea de către stat a unui sprijin financiar întreprinderilor din domeniul turismului, structurilor de cazare, structurilor de alimentație și agențiilor de turism, a căror activitate a fost afectată de măsurile luate de guvern pentru a preîntâmpina extinderea pandemiei de COVID-19.
Scopul acordării acestui tip de sprijin este acela de a asigura continuitatea activității operatorilor economici din domeniu, care au fost grav afectați de impactul economic al măsurilor luate de guvern în timpul pandemiei de COVID-19, astfel încât aceștia să-și îmbunătățească accesul la lichidități cu scopul păstrării locurilor de muncă, minim 6 luni.
Prin prezenta schemă de sprijin se urmărește supraviețuirea (evitarea falimentului) și relansarea acestui sector de activitate.
Sprijinul este acordat din fonduri publice, naționale și/sau externe numai după comnicarea de către Comisia Europeană a deciziei de autorizare.
Beneficiarii acestui tip de ajutor de stat sunt: structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare clasificate, structuri de alimentaţie, și agenţii de turism licenţiate, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, ce desfășoară activitățti conform următoarelor coduri CAEN: 7911, 7912, 7990, 5510, 5520, 5530, 5590, 5610, 5621, 5629, 5630 – ce sunt înregistrate pe teritoriul Romaniei.
Semnarea contractelor se face până la data de 31 decembrie 2021, iar plata sumelor corespunzătoare urmând a se realiza până cel târziu la 30 iunie 2022, in limita creditului bugetar.
Ajutorul se acordă sub formă de granturi în cuantuum de 20% din baza de calcul, rezultată din desfășurarea activităților aferente codurilor CAEN enumerate mai sus, dar nu mai mult de 800.000 euro la nivel de întreprindere unică, cifrele luate în calcul fiind brute, înainte de deducerea impozitelor sau a altor taxe, cu condiția ca ajutorul primit până în prezent însumat cu cel prin prezenta schemă să nu depașească, în lei, valoarea de 1.800.000 euro
Baza de calcul se raportează strict la codurile CAEN menționate, este diferit raportată în funcție de activitate, astfel că: pentru cei care raportează cifra de afaceri se ține cont de diferența dintre cifra de afaceri realizată în 2019 și cea din 2020; pentru agențiile de turism se ține cont de diferența dintre valoarea totală (inclusiv marjă) a serviciilor prestate în anul 2019 și cele prestate în 2020. Pentru beneficiarii (PFA, II, IF) ce țin evidența contabilă în partidă simplă, diferența dintre încasările obținute din activitate în 2019 și cele obținute în 2020.
Baza de calcul va fi însușită de către un expert contabil, membru al CECAR, remunerat de beneficiar, iar pentru valori mai mari de 50.000 euro, baza va fi însușită de către un auditor financiar, membru al CAFR.
Beneficiarii grantului au obligaţia menţinerii activităţii pentru care au obţinut finanţare pentru cel puţin 12 luni de la data plății sumelor sau 24 de luni în cazul celor care au primit mai mult de 200.000 euro, echivalentul in lei.
Pentru cazul în care există restanțe fiscale la ANAF, beneficiarul ajutorului de stat se obligă să le achite din grant, pentru cazul în care valoarea sumelor solicitate depășește valoarea bugetului alocat prezentei scheme, plata către beneficiar se va face proporțional, prin raportarea sumei aprobate beneficiarului la valoarea bugetului alocat.
În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului are obligația de a aproba procedura de implementare a schemei de ajutor de stat, OUG 224/2020 și va desemna structura responsabilă pentru implementarea schemei.
Contact
Telefon
0731 333 833 - Ilina Sîrbu, coaching
0744 378 549 - Nicolae Căluțiu, consultanță fonduri
Adresă
Strada Iacob Bologa, nr. 1, Sibiu, România
Recent Comments