Majoritatea modificărilor adoptate de Guvern vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, însă câteva dintre acestea vor fi valabile încă din 1 august 2022. Conform ministrului de finanțe, Adrian Câciu, nu au fost făcute modificări radicale, ci se continuă “traiectoria de susținere a mediului de afaceri și de consolidare a mediului de afaceri onest”.

 

Cele mai importante modificări, care intră în valoare de la 1 august

Taxarea contractelor part-time

Cu excepția eleviilor, studențiilor, pensionariilor și a persoanelor cu dizabilități, persoanele care lucrează pe contracte part-time, dar care nu cumulează nivelul unui salariu minim, vor trebui să plătească contribuții la nivelul salariului minim.

Modificarea pragului pentru facilități fiscale în unele domenii

Plafonul pentru acordarea facilităților din construcții, agricultură și industria alimentară va scădea de la 30.000 lei/ lună la 10.000 lei/ lună. Pentru fracțiunea din venitul brut lunar care depășește plafonul de 10.000 lei, nu se aplică aceste facilități.

Creșterea accizelor pentru alcool și tutun

Este o modificare ce va intra în vigoare încă din 1 august, și va include inclusiv tutunul încălzit. Acciza totală pe țigarete va crește de la 563,97 la 549,97 lei/ 1.000 țigarete, inclusiv adoptarea unui calendar pentru creșterea graduală a accizei.

Creșterea taxelor pe jocuri de noroc

În ceea ce privește jocurile de noroc, pragurile de impozitare se modifică după cum urmează: impozit de 3% pentru câștigurile de până în 10.000 lei, iar acesta crește la 20% și 40% în funcție de câștig.


Cele mai importante modificări, care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023

Creșterea impozitului pe dividende

Impozitul pe dividende va crește de la 5% la 8%, pentru veniturile distribuite de firme începând cu 1 ianuarie 2023.

 

Obligativitatea microîntreprinderilor de a avea cel puțin un angajat

Microîntreprinderile vor fi obligate să aibă cel puțin un angajat, iar impozitul pe venit va fi de 1%, eliminându-se varianta de 3% impozit pentru microîntreprinderile fără angajați. 

 

Eliminarea impozitului specific din HoReCa

La 1 ianuarie 2023, impozitul pentru companiile din industria HoReCa va fi eliminat, iar ministrul a anunțat că acestea vor trbeui să opteze fie pentru impozitul pe cifra de afaceri de 1% sau fie pentru impozitul pe profit.

În plus, tot de la 1 ianuarie TVA-ul pentru serviciile de restaurant, catering și activități hoteliere va crește de la 5% la 9%.

 

Scaderea plafonului pentru veniturile din activități independente, PFA, II, IF și norma de venit

Plafonul corespunzător va scădea de la 100.000 de euro la 25.000 de euro. Cursul de schimb de referință va fi cel mediu anual comunicat de BNR, la finalul anului fiscal.

 

Scăderea pragului pentru încadrarea microîntreprinderii

În ceea ce privește încadrarea microîntreprinderilor în vederea impozitului pe venit, plafonul de încadrare va scădea de la 1 milion de euro, la 500.000 de euro.

 

Trecerea firmelor fără angajați la impozit pe profit de 16%

În urma consultărilor, executivul a revenit asupra condiției de obligativitate a microîntreprinderilor să aibă cel puțin un angajat. Astfel, firmele fără angajați vor trece automat la impozitul pe profit de 16%.

 

Taxarea beneficiilor oferite de companii angajaților

Se va introduce un plafon lunar, pentru veniturile neimpozabile ale angajaților acordate drept beneficii de angajator și care nu sunt cuprinse în baza de calcul a contribuților sociale obligatorii. Acest plafon este de maxim 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă. 

 

Te așteptăm la o consultație de afaceri dacă dorești mai multe informații despre serviciul și pachetele noastre de consultanță în afaceri.
Trimite-ne un e-mail la contact@mhd-consulting.ro, sau sună-ne la +40-731-333833, pentru că mai avem câțiva ași în mânecă.

Spor în toate,
Echipa MHD.

Înscrie-te la Newsletter

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile și activitățile noastre!

Promitem că nu îți vom face spam.

You have Successfully Subscribed!

Dă un share!

Distribuie articolul prietenilor tăi. Informația ar putea fi utilă și altcuiva!

Acest website foloseste atât cookie-uri proprii, cât şi de la terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Continuarea navigării acestui website presupune acceptarea automată a acestor termeni!
Am înțeles.