Dopamina, este unul dintre cei mai importanți neurotransmițători ai sistemului nervos, o substanță care transmite informația între neuroni și care este responsabilă pentru senzația de plăcere. Pe lângă centrii plăcerii, dopamina reglează și centrii nervoși care acționează și reacționează la recompense. 

Această substanță ajută corpul uman nu doar să observe recompensele, ci și să acționeze pentru a le obține. Practic, dopamina este substanța care -metaforic vorbind- crește motivația și acțiunea legată de recompense, plăcerea fiind un element care vine drept rezultat al efectelor dopaminei. 

Pentru a avea motivație și voință, așadar, cea mai bună practică este de a nu apela exclusiv la voință, deoarece este o variabilă volatilă care nu va funcționa mereu. Ceea ce trebuie să faceți, este să vă setați o serie de obiceiuri, ușor de atins și care să facă realizarea marilor obiective, mai ușoară. Esența acestor obiceiuri și ceea ce le face să funcționeze este faptul că acestea reglează nivelul de dopamină, ceea ce ajută la păstrarea unui nivel potrivit de motivație.

În articolul de săptămâna aceasta, vă vom ajuta să găsiți o serie de metode și mijloace prin care să vă motivați să să vă ridicați nivelul voinței, singuri.

1. CREEAZĂ CEVA CONSTANT

Un pas foarte important este să creați constant câte ceva. Ideal ar fi, dacă nu lucrați într-un domeniu creativ, să vă alegeți un hobby în cadrul căruia să realizați -regulat- elemente palpabile. Dopamina este substanța care ne ajută să menținem starea de motivație maximă, starea aceea în care suntem focusați și plini de energie creativă. 

În mod regulat, atunci când suntem secați de dopamină, căutăm cele mai ușoare și la îndemână activități pe care să le facem cu scopul de a găsi recompense și plăceri. Printre acestea ar fi mâncarea, alcoolul sau cumpărăturile. Din acest motiv, este important să ne găsim o serie de obiceiuri cu adevărat sănătoase pentru noi și cu care să le substituim pe cele dăunătoare. Pentru asta ar trebui să ne cunoaștem foarte bine pe noi înșine, iar aici intervine oportunitatea de a apela la ajutorul unui coach, pentru că acesta ne va ajuta cu adevărat să ne descoperim.
Eu de exemplu aș vrea să încep cursuri de pian, nu m-am gândit înainte la beneficiile pe care le-ar avea pentru motivația mea, am ales asta doar pentru faptul că mi se pare o activitate plăcută și într-o zonă în care și am un oarecare interes. Este foarte important în alegerea unui hobby, să te gândești înainte dacă acel domeniu îți trezește vreun interes de orice fel. Pentru că altfel, în timp, dacă nu îți va crește interesul pe parcurs, această activitate va ajunge o corvoadă pentru tine. Tu ce hobby ai, sau ți-ar plăcea să încerci?

 

2. STABILEȘTE ȘI MARCHEAZĂ OBIECTIVELE

Pentru a îndeplini ceea ce vrei să faci în viață, indiferent că este vorba despre activități uzuale, zilnice, sau de niște țeluri mărețe în viață, elementul cel mai important în acest proces este spargerea obiectivelor în câteva obiective mai mici, ușor de dus la capăt, pe care să le finalizezi pe rând. Din cercetările efectuate, știm că dopamina se eliberează la atingerea unui țel, din acest motiv, este esențial și de mare ajutor să ne împărțim obiectivele în mai multe task-uri mici, pentru a primi câte o doză de dopamină la fiecare reușită. Un lucru important în acest proces, este să marcăm terminarea fiecărui task, fizic, prin tăierea lui de pe o listă. Studiile au arătat că în creierul uman, această acțiune generează o satisfacție mult mai mare față de alte metode. Pe parcursul vieții, avem mai multe reușite mari, pe care este ușor să le uităm, din acest motiv un lucru de mare ajutor este să le celebrăm regulat. Listele de To-Do sunt foarte utile, însă ne arată doar obiectivele nefinalizate, iar elementul important este să ne aducem aminte, mereu, de marile obiective îndeplinite.


3. UN STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS

Pe lângă toate celelalte beneficii pe care le au sportul și dieta, este foarte important să includeți în stilul de viață participarea la activități sportive și urmarea unei diete sănătoase. 
Pe lângă eliberarea de serotonină, endorfine, sau alți hormoni importanți în starea de bine și eliberarea stresului, sportul crește nivelul de dopamină și aici câștigăm și pe partea de motivație. Evident, este important să nu cădem în capcana în care să fim dezamăgiți dacă ratăm un antrenament de exemplu, pentru că în această situație ne vom da peste cap nivelul de dopamină și ne va fi foarte greu să reluăm de la început. 

Dacă vorbim de dietă, aici nu ne referim la a ține o dietă strictă și draconică, vorbim despre a avea o alimentație echilibrată și sănătoasă, fără excese sau alimente dăunătoare. Studiile au sugerat o legătură directă între sănătatea sistemului digestiv și secreția de dopamină.

4. RELAXAREA ȘI ECHILIBRUL

Primul și cel mai ușor pas în schimbarea stării și creșterea nivelului de dopamină este muzică. Nu cred că este nevoie de prea multe explicații aici, pentru că fiecare dintre noi a experimentat acest lucru, probabil ați avut și voi o stare proastă și cu nervozitate, iar când ați urcat în mașină și a început melodia voastră preferată la radio ați început să o fredonați și starea s-a schimbat văzând cu ochii. În ultimul timp, tot mai multe studii arată beneficiile meditației în creșterea nivelului de dopamină și nu numai. Meditația are beneficii nenumărate în ceea ce privește echilibrul și relaxarea, sănătatea mentală și chiar fizică a oamenilor, iar aceasta funcționează în principal datorită faptului că previne una dintre problemele zilelor noastre, faptul că obișnuim să gândim prea mult anumite situații, iar acest lucru duce printre altele la ipohondrie, anxietate și extenuare. Cu ajutorul meditației zilnice, reușim să evităm această practică periculoasă.

În final, vă încurajăm să vă mențineți ocupați, de preferat cu lucruri și activități care vă produc plăcere și inclusiv cu activități de relaxare, cum este meditația. Chiar dacă este o alăturare amuzantă de termeni, este important să vă ocupați programul cu tehnici de relaxare.

 

Dacă dorești mai multe informații despre coaching, trimite-ne un e-mail la contact@mhd-consulting.ro, sau sună-ne la +40 731 333833, pentru că mai avem câțiva ași în mânecă. 

Spor în toate,
Echipa MHD.

 

 

Înscrie-te la Newsletter

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile și activitățile noastre!

Promitem că nu îți vom face spam.

You have Successfully Subscribed!

Dă un share!

Distribuie articolul prietenilor tăi. Informația ar putea fi utilă și altcuiva!

Acest website foloseste atât cookie-uri proprii, cât şi de la terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Continuarea navigării acestui website presupune acceptarea automată a acestor termeni!
Am înțeles.

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/mhdconsult/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279