Calcule…Idei de afacere…Muncă…În anumite cazuri chiar familie…și după toate acestea, mai ai și o viață a ta de trăit. Te-ai ținut puternic atât timp, ai făcut totul pentru a-i ști pe cei de lângă tine fericiți. Ai clacat.

Căderea psihică, procrastinarea, ce apare odată cu oboseala psihică, fizică, și stresul cotidian, este o situație ce te ține într-un val de motive și set de gânduri, idei, negative, sentimente ce-ți frământă eul interior cu fiecare minut ce trece.

Procrastinare vs. Precrastinare

Pentru început îți prezentăm diferențele dintre procrastinare și precrastinare pentru a înțelege cât mai bine despre ce urmează să discutăm în continuare. Nimic mai mult sau mai puțin, procrastinarea se manifestă prin amânarea unei sarcini actuale pe mai târziu, deși cunoaștem existența unor consecințe neplăcute. Diferența este că precrastinarea este exact opusul celei enunțate anterior, deoarece aceasta prevede realizarea sarcinilor la timp spre dorința de a ne elibera de obligații cât mai repede cu putință.

 

Ce este de fapt Procrastinarea

Știi acel gol din stomac când te uiți de la înălțime? Ei bine, așa se simte și procrastinarea, influențând enorm intențiile și acțiunile oamenilor prin creșterea gradului de dezechilibru. Deși intențiile sunt constructive, de ajutor, involuntar avem tendința de a amâna acțiunea, rezultând astfel o adevărată problemă existențială.

Cum Poți Depăși Problema Procrastinării?

Deși am trecut fiecare prin această problemă, înlocuind acțiuni esențiale cu altele capricioase. Tocmai de aceea apar și momentele în care amâni să realizezi o sarcină dificilă, pentru a bea o cafea sau a pierde timp mult prea mult stând la povești cu colegii de la birou. 

Procrastinarea în sine redă ineficiență temporală, prinzând rădăcini adânci în activitatea noastră de zi cu zi. Se începe cu emoțiile negative (furie, frică, negativism, etc.) și ajunge la mentalitatea omului. Dacă reușim să înțelegem ce este de fapt această procrastinare și cauzele ce ne-o provoacă, reușim cu un gram de motivație să ieșim din acea rutină monotonă. 

Tocmai de aceea, pentru a depăși procrastinarea, trebuie să ții cont de 5 sfaturi prețioase:

 

  • Definirea Obiectivelor – dacă incertitudinea preia controlul, fii sigur că o stăpânești prin apelarea la stabilirea unor obiective, scrierea lor pe o hârtie și respectarea cu strictețe a acestora, pentru a duce la bun sfârșit ziua productivă;

  • Obiective secundare – stabilește obiective mai mici, mai ușoare, pentru o circumstanță care cere măsuri graduale, obiective a căror dificultate va crește constant;

  • Întrece-ți emoțiile – nu fi emotiv, uneori acest lucru poate fi cea mai mare amenințare, astfel asigură-te că te auto-educi drept o fire puternică și întreci orice emoție, sau stare, negativă, care inevitabil ți-ar pune bețe în roate în activitățile de zi cu zi;

  • Strategie pe termen lung – nu supraestima obiectivele, fii sigur că acestea sunt realiste și realizabile într-o perioadă de timp stabilită, asigură-te că nu te lași pradă delăsării în oricare situație;

  • Adoptă obiceiuri noi – rutina uneori te poate plictisi, încearcă să adaugi activități noi, poate chiar spontane, care să-ți stârnească interes. Poate fi chiar legată de activitatea anterioară, încât reușești să-ți menții atenția asupra acelei acțiuni, fără a găsi motive de a amâna;

Odată ce ai reușit să domini procrastinarea, poți fii sigur că atât viața ta personală, cât și cea profesională, va începe să meargă din ce în ce mai bine. Nu uita că fiecare motiv de a amâna trebuie îndepărtat sau înlocuit cu ceva de interes, cât mai apropiat de sarcina ce trebuie realizată.

Te poți programa la o ședință de coaching la MHD Consulting, iar dacă dorești mai multe informații despre acest serviciu sau eventuală ofertă.
Trimite-ne un e-mail la contact@mhd-consulting.ro, sau sună-ne la +40-731-333833, pentru că mai avem câțiva ași în mânecă.

Spor în toate,
Echipa MHD.

Înscrie-te la Newsletter

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile și activitățile noastre!

Promitem că nu îți vom face spam.

You have Successfully Subscribed!

Dă un share!

Distribuie articolul prietenilor tăi. Informația ar putea fi utilă și altcuiva!

Acest website foloseste atât cookie-uri proprii, cât şi de la terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Continuarea navigării acestui website presupune acceptarea automată a acestor termeni!
Am înțeles.