Fie că ești la început în lumea afacerilor, fie că ai o companie pe care vrei să o dezvolți, investiția financiară are nevoie de o atenție extrem de ridicată, nu doar prin prisma investiției inițiale, cât și în ceea ce privesc costurile conexe acesteia, dar care sunt cel puțin la fel de importante.
Sună intuitiv, și chiar așa este, previziunile financiare reprezintă o analiză și un calcul exact, al bugetelor de venituri și cheltuieli, dar și un flux de numerar, cunoscut și sub denumirea de cashflow.
Scopul principal al tău drept manager este menținerea echilibrului financiar al companiei și dezvoltarea ei. Aceste lucruri sunt realizabile și se bazează pe anticiparea și previzionarea fluxurilor financiare, pe perioade scurte, medii și lungi, cu scopul de a putea analiza și acționa în vederea îmbunătățirii rentabilității afacerii și investiției înaintea mobilizării capitalului.
Ce Sunt Previziunile Financiare și Cash-Flow-ul?
Acesta se elaborează fie pe baza veniturilor și cheltuielilor estimate din desfășurarea activităților previzionate, fie pe baza veniturilor și cheltuielilor înregistrate din activitatea curentă a companiei, împreună cu veniturile și cheltuielile estimative în care se vor include și activitățile noi, avute în vedere în procesul de dezvoltare.
Fluxul de numerar este o analiză și o previzionare a sumelor efective care se vor încasa și vor trebui achitate, aferente veniturilor facturate și cheltuielilor înregistrate.
Proiecțiile financiare ajută afacerea în măsura în care te ajută să observi și să identifici perioadele de vârf în ceea ce ține de încasări și de plăți, vei putea decide astfel, momentul în care este necesară o finanțare externă, pentru parcursul sau dezvoltarea afacerii.
Perspective Asupra Previziunilor Financiare
Finanțări de Tip Capital de Lucru
Sunt finanțări pe termen scurt, care cuprind sume reduse și care au drept scop principal susținerea activității curente. Forma acestor finanțări poate să difere de la caz la caz, cea mai întâlnită fiind creditul bancar. Cu toate astea, o serie de elemente cheie sunt:
justificarea sumei pentru nevoile reale ale afacerii;
capacitatea veniturilor generate de companie în urma finanțării de a rambursa creditul sau costurile acesteia;
Finanțări de Tip Investiții
Sunt finanțări mai mari în volum monetar decât cele de tip capital de lucru și care se realizează pe termen mediu și lung.
Orice investiție trebuie să ducă la o creștere a veniturilor și cheltuielilor, dar cel mai important la o creștere a profitului operațional, fiind cel obținut direct din activitatea companiei, înainte de scăderea cheltuielilor și amortizării.
După natura investiției, mai exact influența acesteia asupra activității ulterioare a societății, observăm două tipuri de investiții: de expansiune și de înlocuire.
Așadar, principalul scop al unei investiții de înlocuire este menținerea și poate o ușoară creștere a rentabilității companiei, prin scăderea costurilor specifice de operare, dar și a riscurilor. În timp ce principalul scop al investiției de expansiune este creșterea cifrei de afaceri, dar și a riscurilor specifice.
În cazul unei investiții de expansiune, proiecțiile financiare devin o idee mai complexe. Motivul fiind faptul că în cadrul companiei intervine o creștere a capacității de producție, de livrare, implicit a vânzărilor și a veniturilor. Cele mai importante două întrebări la care trebuie să-ți răspunzi înainte de a începe previzionarea veniturilor și a cheltuielilor, dar și a cash-flow-ului în acest caz sunt: care este nivelul de creștere a vânzărilor în urma investiției și care sunt cheltuielile pe care le va aduce noua investiție? Acestea deoarece o noua investiție de expansiune, care aduce echipamente și tehnologie nouă în companie, vine la pachet și cu o creștere a costurilor de operaționalizare.
Proiecțiile financiare sunt extrem de importante pentru a avea un overview asupra afacerii tale, indiferent că ești la început, sau îți dorești o dezvoltare, ori doar o reorganizare a acesteia, deoarece ele au în vedere veniturile obținute în perioada următoare, observată, împreună cu modalitățile de creștere a acestora; predictibilitatea și previzionarea cheltuielilor din aceeași perioadă, împreună cu analiza și observarea metodelor de optimizare a acestora; dar și stabilirea profitului care trebuie să fie înregistrat pentru ca afacerea/investiția să atingă pragul de rentabilitate.
Te așteptăm la o consultație de afaceri dacă dorești mai multe informații despre serviciul și pachetele noastre de consultanță în afaceri. Trimite-ne un e-mail la contact@mhd-consulting.ro, sau sună-ne la +40-731-333833, pentru că mai avem câțiva ași în mânecă.
Spor în toate,
Echipa MHD.
Recent Comments