Rubrica preferată a antreprenorilor, dar nu numai, se întoarce luna aceasta cu cele mai proaspete informații despre programele de finanțări care sunt în pregătire de lansare. Chiar dacă situația guvernamentală nu este cea mai stabilă, o serie de programe de finanțare sunt gata sau aproape gata pentru lansare, conform calendarelor aprobate inițial, sau cu mici întârzieri.

Începem prin a vă prezenta programul cu cea mai mare anvergură și anume PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

La sfârșitul lunii trecute, planul a fost aprobat de către Comisia Europeană și se așteaptă ca până la sfârșitul anului să intre în țară primele 4 miliarde de euro sub formă de prefinanțare.

O măsură importantă care va veni în ajutorul antreprenorilor, în cadrul PNRR, este programul de digitalizare a firmelor non-IT, program anunțat încă de la începutul lui 2020, de către guvernul Orban, și amânat atât de mult până când a fost “tras pe dreapta” cu totul. Acum cu ajutorul PNRR, IMM-urile vor beneficia în total de 315 milioane de euro, fonduri nerambursabile pentru digitalizare. 

Din păcate pentru anumite firme care nu au rezistat pandemiei, acest program vine prea târziu, pentru restul însă, poate fi un beneficiu faptul că programul beneficiază acum de mai multe fonduri față de planificarea inițială.

Tot în cadrul PNRR-ului, prin Pilonul III (creștere inteligentă, durabilă și incluzivă), avem următoarele fonduri pentru IMM-uri și StartUP-uri: 

  • garanții de portofoliu pentru reziliență;
  • fonduri de capital de risc;
  • investiții pentru finanțarea centrelor de competență în cercetare;

Pe lângă toate astea, vă prezentăm mai jos încă o serie de linii de finanțare -orientate spre zona digitală- alocate prin PNRR:

  • transformarea digitală a administrației publice;
  • scheme de formare profesională;
  • facilitarea plății taxelor de către contribuabili;
  • instrumente financiare pentru sectorul privat, în domeniul economiei cu emisii reduse de carbon;
  • scheme de ajutor pentru sectorul privat, în dezvoltarea de servicii IT, aplicații pentru competențe digitale și incluziune digitală;
  • scheme de ajutor pentru sectorul privat – Investiții în tehnologii avansate;
  • scheme de ajutor pentru sectorul privat – Dezvoltarea și utilizarea tehnologiilor de securitate cibernetică;

Un program foarte important pentru cei din domeniul agriculturii este “Noul Fermier.

Având în vedere succesul de care s-a bucurat programul ”Tânăr Fermier”, Uniunea Europeană se pregătește să lanseze un nou program pentru fermierii trecuți de 40 de ani. Potrivit informațiilor, fermierii care vor să se instaleze pentru prima dată drept “șefi de exploatație agricolă” vor putea accesa până la 100 de mii de euro per fermă, sprijin nerambursabil.

Odată cu noul exercițiu financiar al UE, aceasta dorește să impună un nou concept în industrie și să-l finanțeze ca atare pentru a sprijini și mai mult domeniul agricol. Inițiativa își dorește să aducă în zona agriculturii cât mai multe persoane trecute de 40 de ani, mai ales din mediul urban.

Momentan nu există mai multe informații, însă programul este în dezvoltare și vă vom ține la curent cu toate actualizările.

Probabil cel mai așteptat program al acestei toamne, care este în stand by de aproape un an și cu care antreprenorii și-au scos peri albi, este reluarea MĂSURII 3 – Granturi pentru Investiții, măsură lansată anul trecut prin OUG 130/2020.

Această nouă variantă, Măsura 4.1.1. „Investiții în activități productive” axa prioritară 4 – sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19, a Programului Operațional Competitivitate, urmează să aibă Ghidul Final -publicat de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în aproximativ o lună. 

 

 

De îndată ce forma finală a ghidului va fi publicată în Monitorul Oficial, antreprenorii și consultanții vor avea la dispoziție 30 de zile pentru pregătirea documentațiilor până la lansarea apelului. Valoarea finanțării nerambursabile a proiectelor va fi între 50 de mii un milion de euro, iar componenta de MEDIU, are stabilit un procent de 20% din valoarea proiectului, acesta este fixat în conformitate cu legislația europeană și are scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. 

Criteriile după care se vor examina condițiile în care o activitate economică contribuie la atenuarea schimbărilor climatice, se vor utiliza Criteriile tehnice de examinare în conformitate cu prevederile Anexei I din Propunerea de REGULAMENT DELEGAT AL COMISIEI (UE) de completare a Regulamentului (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului European. 

Pentru mai multe informații despre această măsură, vă invităm să consultați următorul link, pentru a vedea date exacte despre eligibilitate, sume și inclusiv grila de punctaj.

 

Dacă dorești mai multe informații despre fondurile europene și nu numai, trimite-ne un e-mail la contact@mhd-consulting.ro, sau sună-ne la +40 731 333833, pentru că mai avem câțiva ași în mânecă.

Spor în toate,

Echipa MHD.

Înscrie-te la Newsletter

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile și activitățile noastre!

Promitem că nu îți vom face spam.

You have Successfully Subscribed!

Dă un share!

Distribuie articolul prietenilor tăi. Informația ar putea fi utilă și altcuiva!

Acest website foloseste atât cookie-uri proprii, cât şi de la terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Continuarea navigării acestui website presupune acceptarea automată a acestor termeni!
Am înțeles.